28.8.12

Επιστροφή στη βάση


Το καλοκαίρι πέρασε. Άλλη μια χρονιά στη σχολή, στη δουλειά, είναι εδώ. Ωραία, και;
Οκ ας ανακεφαλαιώσω.
Δε σας κρύβω ότι το φετινό μου καλοκαίρι ήταν από τα χειρότερά μου εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά όπως πάντα, υπήρχαν small times in big life. Στιγμούλες που θα τις θυμάσαι για πάντα. Γιατί ακόμα κι αν είμαστε στα χειρότερά μας, υπάρχουν στιγμές που μας ανεβάζουν.
Μέχρι να φτάσουμε όμως στο καλοκαίρι που μόλις μας πέρασε, πολλά συνέβησαν. Φιλίες διαλύθηκαν, έγιναν παρεξηγήσεις κι άλλα πολλά. Στον καθένα μας θα μπορούσε να συμβεί. Όμως μέσα στα χάλια, γεννιέται κάτι μικρό που μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι μεγάλο, ικανό να μας συντροφεύει στις άσχημες μέρες μας.
Τι είναι αυτό όμως;
Μια ασχολία, μια ιδέα, ένα σκεπτικό, κάτι τελοσπάντων.
Προσωπικά, βρήκα μια ασχολία που θα με συντροφεύει μέχρι να έρθουν τα... καλύτερα. Α και ένα σκεπτικό. Το σκεπτικό είναι ότι όσο μόνος και να νιώθεις, πάντα θα έχεις κάποιους άλλους που σκέφτονται πόσα πράγματα έχεις καταφέρει και πόσο πιο δυνατούς τους έχεις κάνει. Ότι τους έχεις κάνει να σε εκτιμούν επειδή έχεις καταφέρει τόσα όσα κανείς άλλος κι ας μην σου το δείχνουν.
Και πράγματι, με αυτό θα πρέπει να πορευτούμε. Με την ιδέα ότι καταφέραμε έστω και σε λίγους, να αλλάξουμε την αντίληψη που έχουν για μερικούς. Ή και για τον κόσμο γενικότερα. Ότι δηλαδή μέσα στη μιζερία, υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, πολύ απλά επειδή το γουστάρουν.
Ξέρω, θα μου πείτε "σιγά το πράγμα" αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Μια φίλη μου, είπε "είσαι κωφός, κάνεις τόσα πράγματα που τα γουστάρεις και θα αφιέρωνες τη ζωή σου για αυτά, έγραψες κι ένα βιβλίο που νομίζω όλοι το βρήκαν και πολύ γαμάτο, έχεις άτομα που σε εκτιμούν για αυτό που είσαι κι αυτό που μπορείς να κάνεις, ε, τι άλλο να κάνει κανείς; σε ζηλεύω."
Είμαι μετριόφων, όπως πάντα, αλλά είναι αλήθεια. Μέσα από τα πράγματα που κάνεις, μπορείς να δώσεις αφορμή στους άλλους για να σε εκτιμήσουν. Όχι επειδή το προσπάθησες, αλλά επειδή το κατάφερες μέσα από πράγματα που γουστάρεις και συγκινούν τους άλλους.
Και με αυτό το σκεπτικό, πάμε γερά για μια ακόμη χρονιά. Ίσως αυτή να είναι διαφορετική, θα δείξει. Πέρσυ, την ίδια εποχή, έγραφα ακριβώς το αντίθετο, άσχετα αν στην πορεία προσπάθησα να αποδείξω το αντίθετο (του αντιθέτου!).
Αφού φτάσαμε στο ναδίρ μας, τίποτα δε μας εμποδίζει να σκαρφαλώσουμε στο ναδίρ μας, ειδικά αφού ξέρουμε ότι έχουμε κερδίσει την εκτίμηση του κόσμου.
Στην τελική, κάντε αυτό που γουστάρετε, θα σας εκτιμήσουν για αυτό που γουστάρετε να κάνετε!

Όσο για την ασχολία; Λέγεται Stand Up Paddle κοινώς SUP και με αυτό πέρναγα τα μεσημέρια του καλοκαιριού μου. Όπως όλα τα αθλήματα, έτσι κι αυτό έχει τη μαγεία του. Είναι μοναδικό συναίσθημα να είσαι εσύ και το γαλάζιο της θάλασσας και να "περπατάς" πάνω σε αυτό. Οκ δε συνεχίζω άλλο. Την ξέρετε την τρέλα μου με τέτοια "αθλήματα".

Θα προσπαθήσω να γράφω τακτικά μετά από μια περίοδο που έγραφα σπαροδικά. Αλλά έχω στο μυαλό μου κι ένα άλλο πρότζεκτ (βιβλίο ντε!) που ίσως μου στερίσει το χρόνο να γράφω εδώ. Μείνετε συντονισμένοι και θα τα ξαναπούμε!