28.11.09

It's all about a fashion

Καιρο τωρα εχω μια απορια. Αν ειναι η μοδα [ή το στυλ, το trendy, το urban, το art ή κατι αλλο τελοσπαντων] το στοιχειο που εκφραζει τον καθενα μας ή ειναι τελικα ενα κολλημα για να αναδειξουμε τους εαυτους μας? Αν ειναι κατι που χρωματιζει τη ζωη μας ή ειναι κατι που οπως λεμε "μπορα ηταν και περασε"? Αν ειναι big times in small life ή ειναι τελικα small time in big life? [το εβαλα αναποδα, αν καταλαβατε τι εννοω]
Για να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους, ολοι μας λιγο πολυ εχουμε πεσει θυμα των ημερων μας. Ολοι θελουμε να ξεχωριζουμε, να ειμαστε ελκυστικοι, να μιλανε ολοι για εμας. Το θεμα ομως ειναι πως θα γινει αυτο? Κανοντας αυτα που κανουν και οι αλλοι [που ολως παραδοξως, τα θεωρουμε μοναδικα, ενω δεν ειναι] ή κανοντας κατι πραγματικα ξεχωριστο, ψαγμενο, που πραγματικα μας αρεσει και ελαχιστοι ειχαν παρομοια ιδεα?

Οσον αφορα τη μοδα, συμφωνω οτι ειναι δικαιωμα του καθενος να διαλεγει το στυλ του, αλλωστε μεσω αυτου, εκφραζει την ταυτοτητα του. Αλλα τι διαολο, αρκετοι εχουμε καταληξει οτι πρεπει να ντυνομαστε συγκεκριμενα, επειδη "ειναι η ταση της εποχης". Σε καποιον μπορει να του "καθεται" το συνολο, σε αλλον παλι οχι. Σε αυτους που δεν τους "καθεται", καλο ειναι να ξεχασουν την ιδεα και να παραμεινουν στο εμφυτο στυλ τους αλλιως ειτε θα δειχνουν οτι προσπαθουν πολυ ειτε θα δειχνουν γελιοι.
Ας παρουμε δυο παραδειγματα. Ενα παιδι που ασχολειται χρονια με το skateboard και το εχει ως τροπο ζωης, εχει υιοθετισει το στυλ του skater, και μπορω να πω οτι δειχνει πολυ cool ετσι. Αυτο ειναι το εμφυτο στυλ.
Αντιθετα, ξερω μια κοπελα που αλλαζει στυλ αναλογα με την εποχη [οχι του χρονου, για την "εποχη" της μοδας λεω!], τη μια ηταν απο εκεινα τα tredy κοριτσακια με τις φραντζες και τα πολλα βραχιολακια και την αλλη η gossip girl με τα ψιλοτακουνα και τις γνωριμιες της με club και εμμεσως δειχνει οτι προσπαθει. Δε λεω μπορει να φαινεται ωραια και οντως ειναι cool, αλλα προσωπικα εμενα δε μου αρεσει ολο αυτο το "ψευτικο"
Συμφωνοι το εχουμε κανει ολοι μας αλλα το θεμα ειναι να ειμαστε μεσα στο παιχνιδι και να πραττουμε αναλογως, οχι να δειχνουμε οτι ειμαστε μεσα ενω ειμαστε στην απ'εξω.
Σιγουρα ολοι σας ξερετε τον Johnny Deep. Ο ανθρωπος ενω φαινεται οτι δεν ενδιαφερεται για ολα οσα μας ενδιαφερουν οπως περιποιηση, εμφανιση κλπ, ειναι γοητευτικος. Ειτε επειδη βγαζει κατι το εμφυτο ειτε επειδη δειχνει πολυ cool.
Επισης να επισημανω οτι δε χρειαζεται να φορεσει καποιος κατι συγκεκριμενο για να δειξει οτι ξερει απο στυλ. Ας πουμε ενα συγκεκριμενο "βρωμικο" ρουχο, μπορει να φαινεται εντελως cool σε καποιον, ενω σε καποιον αλλον να φαινεται γελοιο. Ή ας πουμε οτι καποια συγκεκριμενα παπουτσια ενω ειναι trendy, καποιος μπορει να μη γουσταρει καθολου να τα φοραει [κι ας του πηγαινουν και ολοι να λενε οτι ξερει απο στυλ], πολυ απλα γιατι δεν νιωθει ανετα. Αυτος ο καποιος μπορει να θελει να φοραει μονο ρουχα που τον κανουν να νιωθει cool, οχι ρουχα που τον κανουν cool ενω δεν το νιωθει.
Αυτο συμβαινει και με χιλιαδες αλλα πραγματα, οπως μουσικη, κινηματογραφος, τεχνη.
Αναρωτιεμαι κατα καιρους πως διαολο καποιος που ακουγε μονο hip hop και gangsta rap καποτε, να το γυρισε μετα σε emo/punk/deathmetal και τωρα να ακουει μονο κλασσικο πιανο και jazz? Μπορει ο συγκεκριμενος οντως να αλλαξε μουσικες προτιμησεις ειτε επειδη μεγαλωσε και οι καιροι αλλαζουν ειτε επειδη βαρεθηκε να κολλαει σε ενα ειδος, μπορει και οχι και απλα να ακουει ο,τι ειναι μοδα.
Ξερω καποιους που σε καποια εποχη δηλωναν φανατικοι συγκροτιματων οπως οι Fall Out Boy ή οι My Chemical Romance ενω πριν δεν ειχαν ιδεα για τους συγκεκριμενους και τωρα λενε οτι δεν τους ακουνε πλεον "επειδη ειναι για παιδακια". Δε σας κανει να πιστευετε οτι κατι περιεργο υπαρχει? Ξερω ενα παιδι που απο μικρος επαιζε ντραμς και δηλωνε φανατικος της rock/punk τασης, πολυ πριν γινουν μοδα. Και ο συγκεκριμενος δεν το εκφραζει μαλιστα μεσω ντυσιματος κλπ. Απλα τα χει playlist στο ipod του και χτυπιεται καμια φορα μονος του στο δωματιο του...

Υπαρχουν καποιες ενδειξεις που "προδιδουν" τον μη αυθεντικο. Αν δειτε καποιον να τα κανει ολα αυτα με ευβλαβεια τοτε σιγουρα κατι δεν παει καλα!
Ας πουμε... Δηλωνεις οτι εισαι dj? Δυστυχως για σενα, η εποχη εχει κανει τα πραγματα πολυ απλα και το να κανεις ντιζειλικι δεν ειναι δυσκολο πλεον. Tο οτι επαιξες καποια κομματια στο παρτυ του κολλητου σου, δεν σε κανει dj. Ο καλος dj οχι μονο ξερει να μιξαρει σωστα αλλα ξερει κι απο τραγουδια και το πως θα φτιαξει το προγραμμα του.
Ας πουμε... Δηλωνεις οτι αγοραζεις ρουχα μονο απο Λονδινο, απο γνωστα "ψαγμενα" μαγαζια? Ενταξει, μπορει να σου αρεσει και οντως να βρισκεις εκει μοναδικα κομματια, αλλα ποιος λογικος ανθρωπος το κανει αυτο συστηματικα? Πηγαινε μια βολτα στην πολη σου, σε κυριολεκτικα "ψαγμενα" μαγαζια, ολο και κατι θα βρεις, στην μιση τιμη.
Ας πουμε... Πληρωνεις μια περιουσια για ενα κομματι που θεωρειται vintage ή το πιο προηγμενο τεχνολογικα, ενω μπορεις να βρεις ενα παρομοιο στο 1/4 της τιμης και να το χαιρεσαι.
Ας πουμε... Αγοραζεις αγγλικα, γαλλικα, ιταλικα περιοδικα μοδας για να τα βαλεις σπιτι σου και να τα βλεπουν οι φιλοι σου, ενω ξερεις να διαβαζεις μονο ελληνικα. Μαθε αγγλικα παιδι μου κι ασε την χαρτουρα... Υπαρχουν και τα blogs στο ιντερνετ για κανα χαζι.
Α πουμε... Δηλωνεις φανατικος ενος μονο προορισμου. Λονδινο μονο, Βερολινο μονο, Βρκελωνη μονο. Ρε παιδι μου υπαρχουν κι αλλοι προορισμοι. Κανε κι ενα ταξιδακι με τρενο [interrail, pass για 4-5-6 χωρες] και εισαι κομπλε.
Ας πουμε... Κλεινεις συστηματικα μονο prive τραπεζια σε club. Οκ αμα μπορεις να το κανεις, καντο. Αλλα καταληγεις με φουσκωμενο λογαριασμο και πονοκεφαλο. Γιατι το κανεις ενω μπορεις να πας με την παρεα σου για μπυρες σε καποιο σπιτι, για αλλαγη? Και καλα θα περασεις και πολυ πιο οικονομικα θα σου ερθει.
Ας πουμε... Πας μονο σε μερη που γνωριζεις ή πας μονο σε μερη που σου προτειναν τουλαχιστον 10 φιλοι σου. Χαθηκε βρε παιδι μου να πας να ανακαλυψεις καποιο καινουριο μερος? Ειτε θα τα σπαει ειτε θα ειναι αδιαφορο. Τουλαχιστον σχηματισες αποψη και θα χεις να λες.
Ας πουμε... Δηλωνεις οτι θελεις μονο Mercedes/Porsche/Jeep. Ε, αν εχεις λεφτα, παρε. Αλλα να κοκορευεσαι οτι θελεις το συκεκριμενο "παση θυσια" ειναι σα να λες οτι αν παρεις κατι αλλο, θα φαινεσαι φλωρος. Δηλαδη εγω αμα παρω ενα "ταπεινο" Suzuki Jimmny μονο και μονο για να πηγαινω στα βουνα, ειμαι φλωρος?

Εν τελει, την εικονα μας τη φτιαχνουμε εμεις, οχι τα υλικα αγαθα.

Μπειτε λοιπον στα πραγματα, ψαξτε το θεμα επειδη σας αρεσει, οχι επειδη "το λεει η ταση της εποχης" και πραξτε αναλογως. Και δοκιμαστε διαφορα πραγματα. Ετσι για την φαση. Δε γινεται να πρεπει να μας αρεσουν ολα. Οι μεγαλες στιγμες στη μικρη ζωη προκυπτουν ακομα και απο στιγμες που τις μετανιωσαμε. Αλλα τουλαχιστον θα εχουμε να λεμε στα εγγονια μας...

2 σχόλια:

UrbanTulip είπε...

sarper μου, κάλυψες όλα τα θέματα όσο αφορά σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα.
μπραβο !

panos srpk είπε...

Toulipaki m s euxaristw! :D