25.2.11

Η αγάπη περνάει απ'το σεξ


Αυτός που δεν έχει μάθει να λέει "αυτή και καμιά άλλη", δεν ξέρει τι είναι αγάπη. Τάδε έφη, Van Gogh.

Το παραπάνω απόφθεγμα το έμαθα από κάποιον άλλον τις προάλλες κι έπρεπε να το μάθω απ'αυτόν για να αρχίσω μια συζήτηση με τον εαυτό μου. Τι θα παναπεί δηλαδή πρέπει να λες "αυτή και καμιά άλλη" για να καταλάβεις ότι αυτήν αγαπάς? Μήπως ο εν λόγω κυριούλης έκανε λάθος και ενώ το ήξερε, να πει δηλαδή "αυτή και καμιά άλλη", μετά έκανε λάθος και αγαπά άλλη?
Νομίζω σε όλους μας έχει τύχει λίγο ή πολύ να λέμε "αυτή θέλω τώρα, καμιά άλλη" αλλά μετά από κάποιο καιρό, το ξαναλένε για κάποια άλλη. Συμπερασματικά, ίσως δεν ξέρουμε τι είναι η αγάπη. Αν με ρώταγες παλιότερα, θα σου έλεγα το ίδιο. Αυτή και καμιά άλλη. Αλλά μου έλεγαν ότι δεν ξέρω τι είναι η αγάπη, άρα έχω δρόμο ακόμη. Και τώρα δηλαδή με αυτό το απόφθεγμα, ήξερα τι είναι η αγάπη αλλά την άφησα να φύγει? Για μισό λεπτό. Όχι, δε θεωρώ ότι είναι έτσι. Ας πούμε ότι το πω για κάποια συγκεκριμένη και μετά παιχτεί πουστιά και πω "γάμησέ μας τώρα, είναι τελειωμένη αυτή, πάμε για άλλα" κι ενώ είχα αποβάλει κάθε ερωτική ιδέα γι'αυτήν, ξαναλέω το ίδιο για την επόμενη. Κάπου μπάζει νερά.
Θα πω "αυτή και καμιά αλλη" αν την ερωτευτώ πραγματικά και κάνω τα πάντα για να την κρατήσω. Μέχρι τότε... Γάμησέ μας! Είμαστε σε μια φάση που δεν ξέρουμε τι θέλουμε, πόσο μάλλον ποιά θέλουμε. Τι μια θα είναι αυτή, την άλλη εκείνη.
Οπότε μάλλον δεν ξέρω τι είναι η αγάπη... Μπορεί να είμαι λάθος, δεν ξέρω αλλά η αγάπη σίγουρα δε βρίσκεται με μια ματιά. Και σίγουρα πολλές θα αντιδράσουν στην άποψή μου, λέγοντας ότι ξέρουν τι είναι η αγάπη. Αλήθεια, ξέρετε? Επειδή μένετε κολλημένες με κάποιον? Επειδή σκέφτεστε εκείνον ακόμα κι αν είστε με άλλον? Ή επειδή είστε με κάποιον και είστε γαμάτα? Παπαριές ξέρετε ρε.
Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, οπότε πάω πάσο. Αδιαφορώ. Είστε ερωτευμένοι και περνάτε καλά κι εμείς καλύτερα. Εγώ αγαπώ τις γυναίκες γενικότερα κι αυτές αγαπούν τους άντρες. Τόσες γυναίκες και τόσοι άντρες δηλαδή. Και όπως είπα και σ'αυτόν που μου το είπε, βασικά κανένας δεν έχει μάθει τίποτα, γι'αυτό η αγάπη είναι ένα μπέρδεμα τελικά. Μήπως γι'αυτό κάνουμε πολύ σεξ? Για να βρούμε την αγάπη απ'το σεξ? Ή μήπως τελικά αυτό που ήθελε να πει ο κύριος είναι ότι θέλουμε αυτήν για σεξ? Όπως με την γόμενα της φωτογραφίας? Εαν ναι, τότε το πράγμα αλλάζει κι ας μην το παραδεχόμαστε. Κομπλεξικοί!

ΥΓ: Τα πάντα είναι λίγο άνω κάτω μέσα μου και δεν μπορώ να τα βάλω σε μια σειρά. Τι σκατά έχω πάθει?

35 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Την αγάπη την νοιώθεις μέσα σου. Την αισθάνεσαι. Και είναι άκρως οδυνηρό να αγαπάς και να μην βρίσκεις ανταπόκριση. Αλλά νομίζω ότι εκεί έγκειται η πραγματική αγάπη. Να υπομένεις και να επιμένεις. Ανεξαρτήτως τι συνέβη να είσαι εκεί. Να παραμερίσεις κάθε πίδακα εγωισμού και να μην πάψεις ποτέ να (την) αγαπάς.

Καλησπέρες.

DaisyCrazy είπε...

η αγάπη υπάρχει και χωρίς το σεξ.
ο έρωτας όχι.
μπορείς να είσαι ερωτευμένος με πολλές και να αγαπάς πολλά άτομα, όχι μόνο γυναίκες, η αγάπη εχει πολλά πρόσωπα και δεν μπαίνει σε καλούπια.
γενικά νομίζω τίποτα δεν περιορίζεται σε στεγανά στις ανθρώπινες σχέσεις.
ακόμα κι αν απατήσεις κάποιον/α παύεις απαραίτητα να τον/την αγαπάς;

panos srpk είπε...

Kantharos
Ναι, τη νιώθουμε μέσα μας την αγάπη. Αλλά όπως λες κι εσύ, απ'τη στιγμή που δεν υπάρχει ανταπόκριση, μετά δε θα αγαπώ. Χωρίς υπομονή. Έτσι νιώθω τελευταία. Βαριέμαι να υπομένω και να επιμένω. Δε βρίσκω λόγο. Δεν είμαι αυτός που ήμουν παλιότερα. Αλλά ίσως κάνω λάθος.

panos srpk είπε...

DaisyCrazy
Όπως είπα και στην προηγούμενη απάντηση μου, έχω αρχίσει να βαριέμαι την υπομονή και την επιμονή. Που μεταφράζεται στο ότι έχω αρχίσει να βαριέμαι να εκδηλώνω την αγάπη. Μπορεί να φταίει η περίοδος αλλά αυτό με κάνει άλλο άνθρωπο?

Livingathens είπε...

egw lew na afhseis thn polu skepsh giati mperdeuei pese ekei me ta moutra kai oti einai na ginei 8a ginei :)

kian agaphsame kian ta gamisame kai an ta ksanakanoume e? dika mas den einai

panos srpk είπε...

Lefteri φίλε μου...
Ναι, ίσως σκέφτομαι πολύ τελικά. Αλλά πραγματικά έχω φτάσει σε σημείο να βαριέμαι τα πάντα. Δεν ξέρω.

Πριγκιπέσσα είπε...

δεν ξερω αν θα μπορέσεις κάποτε να πεις "ναι, ξέρω τί είναι αγάπη"..το θέμα είναι να το έχς νιώσει! τώρα θα μου πριε πώς θ ξέρεις ότι το εχς νιώσει ανδν ξέρεις τί είναι...απλά πιστεύω ότι κάποια πραγματα μπορούμε να τανιώσουμε χωρις να τα βαλουμε μεσα σε λογια, φρασεις κτλ...κι ίσως αυτά είναι και τα πιο δυνατά!!
όσο για αυτο το απόφθευγμα νμζ κρύβει μια αλήθεια..αυτό π λέμε είναι να βρεις το λιμάνι σου..! ναι, μπορεί να το πεις αρκετές φορές..αλλά να ξέρεις πότε το λες από ενθουσιασμό και πότε γτ όντως το εννοείς και τν αγαπάς..χωρις αυτο ν σημαίνει ότι δεν μπορείς να αγαπήσεις πάνω από μία φορά!"
ελπίζω κάθε μέρα ν ερχεσαι πιο κοντα στο να ανακαλύψεις τι κ πώς το θες:)

panos srpk είπε...

Πριγκιπέσσα
Η αλήθεια είναι ότι απλά σκεφτόμουν όλες τις φορές που αγάπησα και στο τέλος αναρωτήθηκα αν ήταν όντως αγάπη ή ενθουσιασμός. Και βγήκα στο συμπέρασμα ότι αν αδιαφορούμε πλέον για κάποιον, τότε η αγάπη αυτή ήταν ενθουσιασμός που πέρασε. Και όλοι μας πολύ ή λίγο το χουμε βιώσει. Απλά αυτό που λέω είναι ότι πλέον δεν έχω ενθουσιασμό για τίποτα. Άρα μήπως αν δεν έχουμε ενθουσιασμό για τίποτα, μας κάνει πιο αληθινούς στο τέλος? Μας κάνει να αγαπήσουμε αληθινά στο τέλος?
Αυτό πιστεύω νομίζω...
=)

Clem Lumen είπε...

Αν ξεραμε τι ειναι αγαπη, τι ειναι ολες αυτες οι εννοιες που ματαια προσπαθουμε να προσδιορισουμε γενιες και γενιες πλεον, τι θα αλλαζε? Εχω την εντυπωση πως πιο πολυ επιθυμουμε να ικανοποιησουμε τη λογικη μας και το μυαλο μας, παρα την ψυχη μας. Ειναι περιεργο να σκεφτεσαι κατι και να μην μπορεις να βγαλεις ενα συμπερασμα, να μη χωραει στο μυαλο σου μια εννοια. Να εχεις αμφιβολιες για ολα, να μην ξερεις τι ηταν αυτο που εζησες: αγαπη, ενθουσιασμος, στιγμιαιο συναισθημα? Κι ετσι ψαχνουμε πιο πολυ για να μαθουμε παρα για να νιωσουμε.
Κοιτα, δεν ξερω αν εχω δικιο αλλα πιστευω πως οταν βρεις τον καταλληλο ανθρωπο για σενα θα βγουν ολα μονα τους. Δε θα χρειαζεται να σκεφτεσαι, μονο θα νιωθεις και δε θα σε νοιαζει κατι.
Ενταξει, ρομαντικο πολυ, το ξερω. Αλλα ξερεις τωρα πως εγω κι ο ρομαντισμος ειμαστε ενα.
Κι επισης ξερω πως θα σκεφτεις οτι θα πεσω απο το συννεφακι μου και θα πονεσω, αλλα δεν πειραζει, θα μαθω..


Σε φιλω:)

Mairaki είπε...

μικρέ μου (βαθυστόχαστε)...δεν το έχω βγάλει εγώ άδικα το παρατσούκλι σου...ένιγουει....την αγάπη λοιπόν, όπως σωστά είπε ο kantharos την νιώθεις....δεν την νιώθεις απαραίτητα σε ερωτικό κομμάτι...αγαπάς τα όνειρα σου, αγαπάς το σκι....την παρέα σου..η αγάπη λοιπόν έχει πολλές πλευρές...όμως είναι κοινή για όλους...και σε όλους ακόμα και στο ερωτικό...για εμένα είναι αγάπη όταν ένα ζευγάρι μένει όσα χρόνια και να περάσουν, παρά τα όσα...όταν περάσει ο χρόνος πάνω τους και ακόμη είναι μαζί...μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος....αυτή τα περικλείει όλα....τι μπορείς να κάνεις για έναν άνθρωπο? όταν σε αυτή την ερώτηση απαντάς τα πάντα...τότε αγαπάς....!!!
σε κάλυψα???
χιχι
φιλιά

ath.teri είπε...

εγωω θα συμφωνησω με το λευτέρη και θα πω..οτι συχνά να "ψειρίζεις" τα εσωτερικά σου δεν οδηγεί πάντοτε κάπου..δηλαδή απο τη μια σιγουρα κάνει καλό να εξωτερικεύεις αυτα που αισθάνεσαι και αυτά που σε προβληματίζουν αλλα απο την άλλη,πρέπει να αφήνουμε και τη ζωη λιγο να κυλά απο μόνη της...γενικά είμαι πολυ υπερ της παρόρμησης και του ενστικτου..

!sweety! είπε...

Πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια και να αποκτήσεις πολλές εμπειρίες για να πεις "ναι,ξέρω πια τι σημαίνει αγάπη,ποια είναι".

Τώρα για το αν βρίσκεις την αγάπη μέσα από το σεξ...διαφωνώ.Δεν φτάνει μόνο το σεξ...Χρειάζονται και άλλα πράγματα...

Τουλάχιστον αυτό πιστεύω...
Καλό μεσημέρι!:)

iliokamenos είπε...

"αυτή και όλες τις άλλες" θα πω εγώ, γιατί είναι πολλές, και τις αγαπάμε όλες

ο Van Gogh, απλά έκοψε το αυτί του και το έδωσε στον εραστή/αγαπημένο για να του αποδείξει την αγάπη του ..."αυτός και κανένας άλλος"

GChatzivamvakis είπε...

εγώ πιστεύω ότι το αυτή και καμία άλλη ισχύει κάθε φορά και πρέπει να το χρησιμοποιούμε κάθε φορά απλά το χρονικό 'πάντα' ποικήλει ανάμεσα σε αυτές

Πριγκιπέσσα είπε...

Δεν νομίζω πως ο ενθουσιασμός είναι κακό πράγμα ή αναιρεί την αγάπη! ξέρω πως αν αγαπήσεις κάποιον εξακολουθείς να τον αγαπάς ακόμα κι αν είναι μακρυά σου και δν ειστε μαζι.. ασχετα αν οταν ήσαστε μαζι είχατε και ενθουσιασμό που σας ωθούσε να πείτε μεγάλα λογια!
και είμαι σίογουρη πως κάπια στιγμή, εκεί που δεν το περιμένεις, θα ξανανιώσεις ενθουσιασμό(αρκει να μην πιέζεις τον εαυτό σου να μην τον νιωσει!)...θα γινει το μεγάλο μπάμ(όπως έλεγες και σε με μια παλιά σου ανάρτηση!) ;)

panos srpk είπε...

Free Spirit
Δεν έχεις άδικο ότι περισσότερο τρέφουμε το μυαλό και την ανάγκη παρά τη ψυχή και το συναίσθημα.
Αλλά όπως λες και στο τέλος, όντως όλα θα βγουν μόνα τους αν βρεις τον κατάλληλο. Ξέρω πως πολύ σκεφτόμαστε αλλά όταν βρεις τον κατάλληλο θα είναι σα να σκάλωσες! Αλλά άντε να γίνει αυτό... Ναι, είναι ρομαντικό αλλά έτσι είναι αυτά!

panos srpk είπε...

Mairaki
Ω ναι, αγαπώ τα χιόνια!
Με κάλυψες, εν μέρει όμως! Απλά εγώ μιλάω για τις ανθρώπινες σχέσεις της φάσης μας δηλαδή της ηλικίας μας που ναι, είναι μπέρδεμα και δεν ξέρεις τι θέλεις...

panos srpk είπε...

Αθηνά
Σε καταλαβαίνω. Κι εγώ λέω πολλές φορές πως αρκετά το ψάχνω και πρέπει να πω "δε γαμιέται?" και να γίνω πιο παρορμιτικός. Αλλά να σου πω κάτι? Όσο περισσότερο κρατάς μέσα σου αυτό που σκέφτεσαι, τόσο περισσότερο "καταπιεσμένος" θα νιώθεις. Εγώ το λέω, το ελευθερώνω και ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι μέχρι την επόμενη βδομάδα, θα το έχω ξεχάσει. Έτσι είναι αυτά! Απλά μένει εδώ για να τα διαβάζουμε ξανά και ξανά όποτε είμαστε χάλια.

panos srpk είπε...

Sweety
Ναι, σίγουρα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια και να χεις πολλές εμπειρίες αλλά εγώ μιλάω επί του παρόντος που κι εγώ και αρκετοί άλλοι δεν έχουμε ούτε πολλά χρόνια ούτε πολλές εμπειρίες. Και σίγουρα δεν είμαστε πολλά χρόνια με κάποιον για να ξέρουμε να αγαπάμε. Οπότε? Έτσι κι αλλιώς η φάση μας είναι ένα μπέρδεμα από μόνη της αλλά που θα μου πάει, θα τα βολέψουμε!
Και σίγουρα χρειάζονται κι άλλα πράγματα εκτός απ'το σεξ αλλά είναι και το σεξ ένα πράγμα που συμβάλλει στην αγάπη.

panos srpk είπε...

Iliokamenos
Συμφωνώ μαζί σου. Εγώ και όλες οι άλλες!

panos srpk είπε...

Jenk
Αν το χρησιμοποιούμε κάθε φορά όμως, δε σου φαίνεται λίγο μαλακία μετα? Τη μια είναι η μια, την άλλη η δεύτερη, η τρίτη και πάει λέγοντος. Είναι όλες αυτές δηλαδή "αυτή και καμιά άλλη"?
Απλά μιλάει το ένστικτο.
Στο τέλος θα βρούμε την μοναδική.

panos srpk είπε...

Πριγκιπέσσα
Δεν είπα ότι ο ενθουσιασμός είναι κακό πράγμα, το αντίθετο μάλιστα! Αλλά καμιά φορά η γραμμή ανάμεσα στον ενθουσιασμό και την λογική είναι πολύ λεπτή και πρέπει να τη διακρίνεις. Τεσπά.
Αυτό το μπαμ είχε γίνει σε μια φάση όμως κάηκα στο τέλος και τώρα περιμένω το άλλο μπαμ!

Ο Αλχημιστης είπε...

Η αληθεια ειναι οτι ουτε προκειται να βρεις γραμμενο πουθενα το τι ειναι αγαπη ουτε και να στο πει κανεις. Και αυτο γιατι ο καθενας το ανακλυπτει για τον εαυτο του. Και ειναι κατι που δεν μπορει να μεταφερθει απο ανθρωπο σε ανθρωπο απλα και μονο σαν εμπειρια.

Προσωπικα απο οταν σταματησα να αναρωτιεμαι τετοιου ειδους πραγματα αρχισα και να απολαμβανω την ζωη. Γιατι ναι μεν η εσωτερικη αναζητηση ειναι καλη μερικες φορες αλλα προυποθεται να ξερεις να το κανεις και να μην χανεσαι στον δαιδαλωδη δρομο του μυαλου.

Γιατι ναι μεν καποιες ερωτησεις εχουν απαντηση αλλα αλλες δεν εχουν καμια. Και ειναι δυστυχως δυσκολο να ξεχωριζεις το τι εχει απαντηση και τι οχι.
Πιστευω οτι η ζωη μας δεν επιδεχεται ερμηνειες. Το καλυτερο που μπορεις να κανεις ειναι να βρεις ποιος εισαι. Ολα τα αλλα μπερδευουν την κατασταση πιο πολυ!

Σου ευχομαι επιμονη και κουραγιο σε αυτο σου το εσωτερικο ταξιδι!

panos srpk είπε...

Αλχημιστή
Πολύ μου άρεσε το σχόλιο σου, σε ευχαριστώ!
Σίγουρα δεν έχεις καθόλου άδικο σε αυτά που λες, σίγουρα απολαμβάνουμε τη ζωή περισσότερο απ'τη στιγμή που δεν σκέφτεσαι αλλά οι σκέψεις έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις και σε περιόδους που είτε βαριέσαι είτε κάθεσαι μόνος.
Όταν βρεθούμε σε μια περίοδο που να περνάμε καλά, τότε αυτές οι σκέψεις εξαναφανίζονται ως δια μαγείας.
Τέτοιες περίοδοι λοιπόν πάνε κι έρχονται... Αλλά είμαστε σε αναμονή για την επόμενη!

KitsosMitsos είπε...

Έτσι είναι αυτά, μπερδεμένα εκ φύσεως. Ας μην τα ψάχνουμε, ας τα ζήσουμε...

Λία είπε...

Κατά την άποψή μου, τα συναισθήματα δεν θα πρεπε να έχουν ονόματα. Ο καθένας μας αγαπάει διαφορετικά και η γενική έννοια που υπάρχει για την αγάπη μπορεί να μας μπερδέψει. Κι έτσι καθόμαστε και το σκεφτόμαστε αντί να το ζήσουμε...

Δραπέτης είπε...

Αγάπη είναι ο ιδρώτας στο μπλουζάκι της..


Συμφωνώ περισσότερο με τον Κιτσο.Καλησπέρα! :)

!sweety! είπε...

Καλησπέρα,καλησπέρα πέρα ως πέρα!!!
Η sweety(δηλαδή εγώ)προσκαλεί τον sasper?(δηλαδή εσένα)σε ένα εξαιρετικό παιχνιδάκι!!!
Παρακαλείται να απαντήσει στην πρόσκληση όταν μπορεί και θέλει!
(με έχει πιάσει μια ελαφρά μ@λ@κία αυτή τη στιγμή...μην παρεξηγείς...)
Καλό μεσημέρι!

Mairaki είπε...

αχ Sarper μου αν ήξερε ο καθένας μας τι θέλει απο αυτή την ζωή θα ήταν ευτυχισμένος....απλά ρισκάρεις...ίσως ναι την δεδομένη στιγμή να είσαι διατεθειμένος για έναν άνθρωπο να πεις το ''π'αντα''....απλά πάντα υπάρχει ο παράγοντας.....άγνωστο αύριο.....φιλιά πολλά και καλό Μήνα!!!

panos srpk είπε...

Λία
Με λίγα λόγια έχουμε μπερδέψει τα συναισθήματά μας... Και νομίζω ότι όλοι το ξέρουμε αλλά λίγοι το παραδεχόμαστε.
Πω πω μπέρδεμα τελικά...

panos srpk είπε...

Δραπέτη
Ο ιδρώτας στο μπλουζάκι της? Χμμμ, αυτό μου αρέσει! Αρκεί να μην φοράει τίποτα από μέσα, χαχαχα

panos srpk είπε...

Sweety!
Μόλις επέστρεψα από μια μίνι εκδρομή οπότε αυτή τη στιγμή δε νιώθω και πολλά... Θα περάσω απ'το μλογκι σου όμως.

panos srpk είπε...

Mairaki
Άρα λοιπόν κανένας δεν ξέρει τι θέλει από τούτη τη ζωή.
Ωχ, λάθος. Εγώ ξέρω τι θέλω. Χαχαχα
Ναι βασικά ούτε που ξέρω που θα με βρει το αύριο, αυτό που θέλω είναι να ζω το τώρα. Το προσπαθώ βασικά.
Καλό μήνα και σε σένα.

Mairyliscious είπε...

μην νιωθεις ασχημα που νιωθεις ετσι ζησε το τωρα ετσι εισαι ...ολα παιρνουν το δρομο τους τωρα ζησε οτι νιωθεις οπως εισαι !

Amelie είπε...

Ίσως κουράστηκα να διαβάσω όλα τα σχόλια, ωστόσο διάβασα το κείμενο. Δε νομίζω ότι μπορεί κάποιος να βοηθήσει. Αντιθέτως, πιστεύω ότι έρχεται μια περίοδος στη ζωή μας που τίποτα δεν μας ενθουσιάζει ή έχουμε ενθουσιαστεί έντονα και έχουμε αγαπήσει κάτι προηγουμένως που μετά μας φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να ξανανιώσουμε κάτι αντίστοιχο. Είναι μια περίοδος στη ζωή μας που θα περάσουμε και δε θα ενθουσιαζόμαστε από τίποτα, θα νιώθουμε ότι δε μπορούμε να αγαπήσουμε. Μακάρι να είχα βρει τη λύση αυτής της περίπτωσης αλλά είμαι χειρότερα μπερδεμένη. Τουλάχιστον σε τέτοιες περιπτώσεις ξέρω ένα πράγμα, πως δε ξέρω τι θέλω.