18.2.11

Για ένα όνειρο ρε γαμώτο


Φίλε, αξίζει να υπάρχεις για ένα όνειρο κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει...
Ζούμε σε μια εποχή όπου όλοι καταντήσαμε ρεαλιστές, μηδενιστές και ακραίοι. Ζούμε σε μια εποχή που πρέπει να δουλεύεις για να ζεις. Ζούμε σε μια εποχή όπου τη βρίσκουμε με τη μοναξιά μας, το σπιτάκι μας, την τηλεόραση, τον υπολογιστή. Ζούμε σε μια εποχή διαφθοράς, που τα φακελάκια είναι απαραίτητα για να ζεις. Ζούμε σε μια εποχή συκοφαντίας και πρέπει να προσέχεις τα νώτα σου. Ζούμε σε μια εποχή άγχους και καθημερινά βυθιζόμαστε στο χάος. Σε αυτή τη χώρα, που όλοι θέλουμε να αποκαλούμαστε μορφωμένοι άνθρωποι, στέλνουμε τα παιδιά μας να γίνουν αυτό που θέλουμε εμείς. Οι γιατροι τους στέλνουν στην ιατρική, οι δικηγόροι στη νομική, άντε και οι μπάτσοι στην αστυνομική σχολή. Τους εξασφαλίζουμε ένα καλύτερο μέλλον, με τα δικά μας κριτήρια. Τι διάολο? Που καταντήσαμε ρε πούστη μου? Αυτή την κατάντια το κερατό μου μέσα, να καίγεται η χώρα, να βυθιζόμαστε καθημερινά κι εμείς να ασχολούμαστε κάθε χρόνο με αριθμούς και μόρια με εξοργίζει. Όπως και με εξοργίζει το ότι όλοι έχουμε καλομάθει, κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας και των παιδιών μας και δε μας καίγεται καρφί για το μέλλον της χώρας μας.
Καλά εντάξει το ξέρω ότι υπάρχουν πράγματα για τα οποία πρέπει να παλεύεις, να παλεύεις για τις σπουδές σου, τη δουλειά σου, τη σχέση σου, την οικογένεια σου. Αλλά για μισό λεπτό. Τι γίνεται αν οι σπουδές σου δεν είναι αυτό που θέλεις? Τι γίνεται αν η δουλειά σου δεν είναι αυτή που θέλεις? Τι γίνεται αν η σχέση σου δεν είναι αυτή που θέλεις? Τι γίνεται αν η οικογένεια σου δεν είναι αυτή που θέλεις? Πρέπει δηλαδή και καλά να πλάσουμε έναν ιδανικό κόσμο στα μάτια των άλλον για να είμαστε πρότυπα? Ο ιδανικός κόσμος υπάρχει μόνο σ'αυτούς που φαίνονται ψεύτικοι. Και σε τούτο τον κόσμο ζούμε με δανεικά, με ημερομηνία λήξεως και αναγκαστικά πράγματα, για να ζήσουμε. Σπουδάζεις κάτι που δε θέλεις, κάνεις μια δουλειά που δε θέλεις. Πες ότι έχεις και μια γκόμενα που δε τη θες πραγματικά αλλά είσαι μαζί της για το σεξ. Πες ότι παντρεύτικες μια άλλη γκόμενα επειδή έχει λεφτά, φαγητό και σπίτι για να σε ζήσει αλλά εσύ δε τη θες επειδή είναι άσχημη και δε κάνετε σεξ. Και την κερατώνεις κιόλας. Καταλήγεις με διαζύγιο και τα παπούτσια στο χέρι και παρακαλάς για δουλειά σπουπιδιάρη, μπας και ζήσεις.
Υπάρχουμε για ένα όνειρο ρε πούστη μου. Το δικό μας όνειρο. Πρέπει να κυνηγάμε το όνειρο, να ψαχνόμαστε και να μην εγκαταλείπουμε, να ακούμε τις φωνούλες μέσα μας και μόνο αυτούς που θέλουν το καλό μας, αλλά με κάποια όρια, τα όρια που θα βάλουμε εμείς. Εδώ που τα λέμε όμως, αναρωτιέμαι αν είναι και πολλοί αυτοί που θέλουν το καλό μας. Τεσπά. Κανένας δε θα μας γκρεμίσει τα όνειρα, κανένας δε θα μας εμποδίσει να κάνουμε πράξη τα όνειρα. Θέλεις να σπουδάσεις κάτι που γουστάρεις? Προσπάθησέ το. Θέλεις να δουλέψεις σε έναν τομέα που γουστάρεις? Προσπάθησέ το. Θέλεις να κερδίσεις τη γκόμενα που σου γυάλισε? Προσπάθησέ το. Θέλεις να φτιάξεις μια οικογένεια, έτσι όπως την ονειρεύεσαι? Ε, προσπάθησέ το κι αυτό. Κι ας φας τα μούτρα σου στους τοίχους, τουλάχιστον προσπάθησες και τρέφεσαι με την προσπάθεια.
Μπήκα σε μια σχολή που γουστάρω, άσχετα αν οι γονείς μου ασχολούνται με άλλο τομέα, θέλω να δουλέψω σε διάφορους τομείς που γουστάρω, άσχετα με τη σχολή μου, προφανώς επειδή μου αρέσουν αυτά τα πράγματα. Θέλω να ασχοληθώ με τις τέχνες, άσχετα αν μια τα κάνω μια τα παρατάω. Θέλω να έχω χρόνο για να κάνω αυτά που αγαπώ περισσότερο απ'όλα, το σνόουμπορντ και το σερφ, άσχετα με τη σχολή, τη δουλειά και τα λοιπά και να ταξιδεύω πολύ για τις αγάπες μου αυτές. Θέλω να τα κάνω όσο μπορώ, αλλιώς να πεθάνω. Θέλω μια γκόμενα που με γουστάρει κι αυτή. Καλά, για οικογένεια βλέπουμε...
Κατά καιρούς βλέπω και διαβάζω για τύπους που αγαπάνε ο,τιδήποτε κάνουν και λέω "μωρέ μπράβο τους". Προφανώς και κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και προσπαθούν να ζουν απ'αυτό. Ένας τύπος έφυγε για χειμώνα στο εξωτερικό για να γίνει πιστέρ σε ένα χιονοδρομικό και να φτιάχνει πάρκα. Γιατί γουστάρει τέρμα. Ένας άλλος τύπος βγάζει λεφτά σχεδιάζοντας πρωτότυπα έπιπλα και το διασκεδάζει κιόλας. Ένας άλλος είχε ένα όραμα να αλλάξει τον κόσμο. Και το κατάφερε. Ήταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ένας άλλος ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής επειδή το αγαπούσε κι έγινε επαγγελματίας και πήρε του σκασμού τα λεφτά και συνεχίζει να ασχολείται με το άθλημα εστώ και μακριά απ'τα γήπεδα. Ήταν ο Ζινεντίν Ζιντάν. Ένας άλλος ήθελε να παίζει κιθάρα, να έχει γκόμενες, να πέρνει ναρκωτικά, να έχει λεφτά και να ζήσει στα άκρα, λες και η κάθε μέρα είναι η τελευταία του κι ας πεθάνει. Και ναι, πέθαναν πολλοί αλλά τουλάχιστον έμειναν στην ιστορία για τα όνειρά τους. Και η λίστα μεγαλώνει. Κανείς δεν τους ανάγκασε να τα κάνουν όλα αυτά. Αλίμονο.
Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να συμβιβαζόμαστε με πολλά πράγματα, αναγκαζόμαστε να τρέχουμε παράλληλα με την κοινωνία. Έτσι είναι, όλα αυτά συντελούν στον πνευματικό ύπνο των λαών. Αλλά ρε πούστη μου κατάντησε κουραστικό. Εμένα συνένοχο στο φόνο δε θα με έχετε, εγώ ακολουθώ άλλο μονοπάτι, αλλά επιτρέψτε μου σας παρακαλώ να ονειρεύομαι και να έχω στόχους. Αξίζει να ζούμε για ένα όνειρο, για το γαμώτο τους κι ας είναι η φωτιά του να μας κάψει. Τουλάχιστον ζήσαμε το όνειρο. Αφήστε με λοιπόν να ζω. Κι αν έρθει κάποιος να μου πει ότι η ζωή δεν είναι όπως στις φωτογραφίες απ'τις διακοπές ή ότι η ζωή είναι χρόνος και χρήμα, να πάει να κοιταχτεί στον καθρέφτη του γιατί προφανώς και δεν έχει ζήσει...

Τώρα τελευταία βέβαια, μου φαίνεται έχω μια πλήρη αδιαφορία για όλα και όλους. Σίγουρα δε φταίει το ότι θέλω να κάθομαι μέσα και να βαριέμαι μόνος μου, αλλά σίγουρα φταίει το ότι βαρέθηκα να κάνω τα ίδια και τα ίδια. Συμφιλιώθηκα με τον εαυτό μου και κατάλαβα ότι αν θέλεις κάτι, πρέπει να το προσπαθήσεις. Αλλά πώς να προσπαθήσω αν όλοι κάθονται και ξύνουν τα παπάρια τους ή αγχώνονται στην καθημερινότητα? Ξυπνήστε ρε, ελάτε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Κι εσύ κοριτσάκι μου, ξύπνα, έλα να παίξουμε, να ονειρευτούμε μαζί. Κι αν χαλάσουν τα όνειρα, δεν πειράζει, υπάρχουν κι άλλα όνειρα. Δείξτε μου πράγματα που δεν έχω ξανακάνει και θα σας δείξω πράγματα που δεν έχετε ξανακάνει. Ξυπνάτε ρε! 

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ανατρίχιασα...
πόσο αληθινό; λες την αλήθεια όπως πρέπει και μπράβο σου για αυτό.
υπέροχο ποστ, για άλλη μια φορά με συγκίνησες.

Ανώνυμος είπε...

poly sygkinhsh sarper

boo είπε...

''Όσο για μένα είμαι πάντα εδώ
με των ματιών σας την φωτιά σημαία
είναι όμορφα απόψε που ανταμώσαμε
μ' αρέσει να αρμενίζουμε παρέα''

Mono auto tha sou pw simera.Kalo ksimerwma,Pano:)
Nai,aksizei.

panos srpk είπε...

Αγανακτισμένη Έφηβη
Η αλήθεια είναι ότι όταν το έγραφα δεν είχα ιδέα αν θα ήταν αληθινό... Απλά έγραψα τι σκατά σκέφτομαι για τα όνειρα που έχουμε. Σ'ευχαριστώ πάντως!

panos srpk είπε...

Fenia
Και μόνο αυτό να πεις, λες πολλά.
Ναι, να αρμενίζουμε παρέα στο όνειρο κι ας λένε ό,τι θέλουν οι άλλοι.
Καλό ξημέρωμα και σε σένα =)

Liana είπε...

ποσες απορριψεις θα χρειαστει να φας ομως για να διεκδικησεις αυτα που θες?εγω αυτο φοβαμαι πλεον.δε θελω αλλες...για αυτο περιμενω.ο,τι ειναι να ρθει ας ερθει...

panos srpk είπε...

Liana
Σε καταλαβαίνω. Ούτε εμένα μου αρέσουν οι απορρίψεις. Αν με ρώταγες παλιότερα θα σου έλεγα ότι φοβάμαι την απόρριψη αλλά πλέον προσπαθώ να βλέπω τη θετική πλευρά η οποία είναι η προσπάθεια. Τι κι αν δεν πετύχει? Προσπαθείς αλλού!

Liana είπε...

και αν εισαι ΤΟΟΟΣΟ ατυχος που αποτυγχανεις σε καθε προσπαθεια? :/
ξερω θα πεις, δε γινεται.κ ομως...

panos srpk είπε...

Ίσως δε φτάνει η προσπάθεια. Πρέπει να νιώθεις και μια σιγουριά για το αποτέλεσμα. Πίστεψέ με. Παλιότερα ήμουν τόσο άτυχος αλλά απ'τη στιγμή που άρχισα να χω σιγουριά στον εαυτό μου, τα αποτέλεσμα άρχισαν να γίνονται θετικά. Όχι πάντα αλλά δες το.

Liana είπε...

Μπα. ειμαι φαινομενο που αξιζει να μελετηθει απ την επιστημη.το συμπαν με μισει :/

Za_Za_Zou είπε...

apla monadikos bravo sou!
to na oneireuomaste einai to pio uperoxo pragma sto kosmo mas dinei dunamh,mas dinei zwh.. keep dreaming!!

panos srpk είπε...

Σε ευχαριστώ Za Za Zou! Dreaming forever. =)

Λία είπε...

Πόσο αληθινό!
Αυτά σκέφτομαι και 'γω τον τελευταίο καιρό...

ath.teri είπε...

τωωωρα αληθεια, δεν έχω λόγια να πω..
τα ονειρα ειναι για μενα αυτο που σε κρατάει στη ζωη..αυτο που σου δίνει τη δυναμη να προχωράς παρακάτω..και αλλα πολλαα πολλα..αλλα τώρα ακομα σκεφτομαι αυτα που διάβασα και δεν μπορώ να συντάξω πολλες σκέψεις..!

panos srpk είπε...

Λία
Όλοι μας τα σκεφτόμαστε αλλά άντε να βρεις άκρη, θες δε θες...

panos srpk είπε...

Αθηνά
Ε ναι, χωρίς όνειρα δε ζούμε. Χωρίς όνειρα είμαστε εγκεφαλικά νεκροί. Χωρίς όνειρα είμαστε σαν τους παράφρωνες που δεν έχουν τίποτα το καλό μεσα τους.
Γι'αυτό, keep dreaming!

ath.teri είπε...

ποο σε αγαπησα...παράφρωνες..αλλος ενας φαν..

panos srpk είπε...

Αθηνά, φαν του Χάρι Πότερ εννοείς? Ε ναι είμαι φαν
Χαχαχα

iliokamenos είπε...

συμφωνώ..κρίμα που θα κάνω ζάπινγκ...

καλώς σε βρήκα..

DaisyCrazy είπε...

τα όνειρα, τα αληθινά, τα δυνατά αξίζουν να παλεύουμε γι'αυτά και ως το τέλος της ζωής αν χρειαστεί.
τα άλλα είναι συμβιβασμοί που σε φθείρουν ψυχικά, σωματικά, εγκεφαλικά και σε τρων σαν το σαράκι

panos srpk είπε...

DaisyCrazy
Ναι, συμφωνώ, αλλά δυστυχώς στις μέρες μας οι συμβιβασμοί είναι αναγκαίοι... Όπως μου έλεγε και μια φίλη τις προάλλες, η πίεση είναι τέτοια που δεν έχεις χρόνο για όνειρα ή μάλλον λόγω κούρασης, βαριέσαι να αφεθείς στα όνειρα.

Kiki είπε...

well said...clap clap clap (χειροκροτάω τώρα και καλά)