25.5.12

Ψευδαίσθηση


Γράφω ξανά μετά από καιρό... Το είχα σταματήσει γιατί βρέθηκα [μάλλον νόμιζα ότι βρέθηκα] σε μια περίοδο που δεν είχα κάτι να γράψω. Τελικά έκανα λάθος. Το γράψιμο είναι ζωή. Κι αν νόμιζα ότι το αποκορύφωμα του γραψίματος είναι η συγγραφή ενός βιβλίου, τότε κάνουμε μεγάλο λάθος.
Το καλό γράψιμο γίνεται από εκείνον που πεθαίνει από επιθυμία να γράψει κάτι, που είναι ερωτευμένος με τη ζωή, που αγαπά τις τέχνες, που παρατηρεί τον κόσμο γύρω του, που χαμογελά με το παραμικρό. Τελευταία, τίποτα από τα παραπάνω δεν ένιωθα. Αλλά τελικά, όπως λέει ο σοφός λαός, μια φορά να κάνεις κάτι, θα το κάνεις για πάντα. Το σταμάτησες για κάποιους λόγους, ε, θα το ξαναρχίσεις. Και τότε θα συνειδητοποιήσεις ότι τόσο καιρό ζούσες στη ψευδαίσθηση.
Πολλές φορές, νιώθουμε ότι κάτι καλό ή κακό θα μας γίνει. Ή νιώθουμε ότι το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ ή κατά μας. Και ανάλογα με το τι νιώθουμε, είμαστε στα πάνω ή στα κάτω μας.
Όλα αυτά δεν ήταν τίποτα άλλο από μέρος της ψευδαίσθησης.
Άργησα αλλά το κατάλαβα [ή τουλάχιστον προσπαθώ να καταλάβω] κι αυτό.
Είναι χάσιμο χρόνου να ζεις σε μια ψευδαίσθηση ότι κάτι καλό θα σου συμβεί. Στο τέλος το καλό δεν έρχεται ποτέ κι εσύ πρέπει να κάτσεις να αναρωτηθείς. Γιατί δεν ήρθε; Επειδή επαναπαύτηκες στις δάφνες σου και το περίμενες "ουρανοκατέβατο"; Εντάξει, έγινα απόλυτος τώρα αλλά το πιάσατε το νόημα.
Σταμάτα λοιπόν να λες "το αισθάνομαι, αισθάνομαι ότι όλα θα φτιάξουν και κάτι καλό θα γίνει στο τέλος" και ξύπνα. Δε θα γίνει. Είναι ψευδαίσθηση. Κάνε κάτι, παλιό ή καινούριο, δεν έχει σημασία. Κάτι δημιουργικό, που σε φτιάχνει και τρέφεσαι από αυτό.
Αν για μένα το γράψιμο ήταν δημιουργία, τότε κακώς το σταμάτησα. Το γράψιμο, η ζωγραφική, η μουσική και ό,τι άλλο θες, είναι δημιουργία. Και σε τρέφει με ζωή για ένα καλύτερο αύριο. Ή αν δεν κάνεις τίποτα από τα παραπάνω τότε βγες. Παρατήρησε τον κόσμο γύρω σου και σκέψου. Πιάσε τη κουβέντα με όποιον μπορείς. Ερωτεύσου τα μικροπράγματα της ζωής. Και το καλό θα έρθει. Δύσκολο, αλλά ποτέ μην λες ποτέ.
Βγες από την ψευδαίσθησή σου και φτιάξε την ουτοπία σου.


4 σχόλια:

ΕναΧαμόγελοΑρκεί είπε...

"Ερωτεύσου τα μικροπράγματα της ζωής. Βγες από την ψευδαίσθησή σου και φτιάξε την ουτοπία σου."
υπέροχο.
κατά καιρούς περνάω μικρές μικρές φάσεις γεμάτες τέτοιες σκέψεις. όλα αυτά. όλες τις τέχνες. τη ζωή ως τέχνη. την τέχνη του να ζεις. κάθε μέρα και μία απροβάριστη παράσταση, μία πρεμιέρα.
"Το καλό γράψιμο γίνεται από εκείνον που πεθαίνει από επιθυμία να γράψει κάτι, που είναι ερωτευμένος με τη ζωή, που αγαπά τις τέχνες, που παρατηρεί τον κόσμο γύρω του, που χαμογελά με το παραμικρό." - άλλοτε είμαστε έτσι κι άλλοτε μαραζώνουμε. η ομορφιά όμως δε βρίσκεται μόνο στα χαμόγελα, βρίσκεται και στα δάκρυα. πάντου υπάρχει κάτι που θα σε κάνει να θέλεις να γράψεις όσο πιο αληθίνα, συναρπαστικά και φωτεινά γίνεται. αρκεί να βλέπεις αυτό το κάτι.

Clem Lumen είπε...

τελικά όλοι πρέπει να έχουμε κάτι να μας τρέφει. να παίρνουμε ζωή απ'αυτό. να μας εμπνέει.
έμφυτη ανάγκη.


φιλί*

Parakmiako Ergaleio είπε...

Πάντα να γράφεις. Σου πάει και επίσης είναι και ψυχοθεραπεία.

Τις καλησπέρες μου Σάρπερ!

panos srpk είπε...

Να είστε καλά όλοι σας παιδιά! Συγγνώμη που δεν απαντώ στον καθένα σας αλλά δεν έχω και πολύ χρόνο τελευταία...