21.3.13

Το ανοίκειο της μοναξιάς


Ας πούμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι γεννημένος για τον άλλον. Ας πούμε ότι οι άνθρωποι είναι γεννημένοι για να βρίσκεται ο ένας κοντά στον άλλον. Ας πούμε ότι ο καθένας μας είναι γεννημένος για να βρει κάποιον που θα βρίσκεται πλάι του σε κάθε στιγμή. Ας πούμε ότι από τη στιγμή που φτιάχτηκε η Εύα, ο κάθε Αδαμ αυτού του πλανήτη, γεννήθηκε για να βρει την Εύα του. Όχι απαραίτητα με την έννοια ότι η Εύα είναι γυναίκα, αλλά με την έννοια ότι η Εύα είναι ο άνθρωπος που θα βρίσκεται πλάι μας. Κακά τα ψέματα όμως, τείνουμε στην πρώτη έννοια...
Και τουμπαλίν βεβαιώς, η κάθε Εύα θελει τον Αδάμ της.

Αν τα πράγματα είναι έτσι, τότε όμως γιατί κάποιοι γεννιούνται για να είναι μοναχικοί; Το ξέρουν άραγε και είναι έτσι ή δεν το ξέρουν κι αποζητούν συντροφιά, χωρίς αυτή να έρχεται και καταλήγουν μοναχικοί; Ίσως. Παρατηρώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που παρόλο που έχουν άλλους στο πλάι τους, τείνουν να είναι μοναχικοί. Προτιμάνε να ζουν στον κόσμο τους, που περιλαμβάνει δικά τους πράγματα. Πράγματα που τους γεμίζουν και τους κάνουν να "ξεχνάνε" τη μοναξιά τους. Ή θέλουν να περιτριγύζονται από άλλους ανθρώπους, ψάχνοντας την ταυτότητά τους, χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι οι πιο μοναχικοί άνθρωποι;

Για τους μοναχικούς που γνωρίζουν την κατάστασή τους, ναι όντως υπάρχουν τέτοια πράγματα. Προτιμάνε να ταξιδεύουν, να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους, να ζουν τη ζωή τους μέσα από το ταξίδι τους.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, ακόμα κι εκείνα τα "πράγματα" θα στερέψουν στο τέλος. Και δε θα χεις κάτι για να το αναπληρώσεις. Ίσως και να έχεις. Όσο ωραία και να είναι τα ταξίδια και να παρατηρείς τον κόσμο γύρω σου, θα έρθει ο καιρός που θα πεις "φτάνει πια". Είναι ο καιρός που "βαρέθηκες" τη μοναξιά σου και θέλεις κάτι παραπάνω. Που θες να το βρεις στην Εύα μας (ή και τον Αδάμ μας).

Τι γίνεται όμως αν αυτή η "μακροχρόνια" μοναξιά σου μες στον κόσμο σου, σε φέρνει αντιμέτωπο με μια ακόμα πρόκληση, την πρόκληση της ξανα-γνωριμίας του κόσμου, του κόσμου των ανθρώπων, που είχες ξεχάσει επειδή ήσουν στον κόσμο σου; Η κάποτε οικεία μοναξιά σου, έχει γίνει αν-οίκεια. Και ο κάποτε οικείος κόσμος με τους οικείους ανθρώπους, έχει γίνει πλέον αν-οίκειο μέσα σου και πράπει να το ξανα-κάνεις οικείο. Μόναχα έτσι θα μπορέσεις να ξανακερδίσεις τον κόσμο των άλλων.

Ο κόσμος σου μπορεί να είναι ο ιδανικά πλασμένος για σένα και να τον αποζητάς σε κάθε σου ταξίδι, αλλά δε συν-υπάρχει με τον κόσμο του άλλου. Και δεν φτάνει να κοιτάς τον κόσμο του άλλου, όσο κι αυτός να κοιτά το δικό σου κόσμο, αλλά να κοιτάτε προς τον κοινό κόσμο σας, που δεν είναι άλλος από το ταξίδι που θα κάνετε μαζί, σε τούτο τον κόσμο.

Είμαστε γεννημένοι για έναν κόσμο και τον άνθρωπο που βρίσκεται κι αυτός στον κόσμο και θα πρέπει να κοιτάξουμε προς την ίδια κατεύθυνση...


* ανοίκειο: εύκολα υποθέτει κάποιος πως είναι το αντίθετο του οικείου, αλλά δεν είναι.
** οι ονειροπόλοι να πέσουν να με φάνε αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς η πραγματικότητα βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας (και στα χέρια μας).
*** θα ήθελα να γράψω περισσότερα αλλά αδυνατώ να τα συντάξω με ομαλή ροή... έχω καιρό να γράψω και αυτό θα φταίει...

3 σχόλια:

☆LoUniTa☆ είπε...

όσο κι αν είμαστε με τη παρέα του Αδάμ (ή της Εύας)και όσο κι αν θεωρούμε ότι είναι ο ένας και μοναδικός, στο "τέλος της μέρας" (που λέει κι ένας φίλος μου) είμαστε μόνοι.
Σε όλες μας τις αποφάσεις, τις σκέψεις, στα μεγάλα ξεκαθαρίσματα. Δεν πιστεύω ότι είναι κακό αυτό. Απλώς κάποιοι θέλουν να μοιράζονται μερικά από αυτά που άλλοι τα κάνουν εντελώς μόνοι. Κι έτσι συνηθίζουν. Έχω πολλά παραδείγματα γύρω μου τέτοιων ανθρώπων (που συνήθισαν μόνοι) που ακόμα κι αν βρουν τον Αδάμ τους, δεν ξέρουν τι να τον κάνουν.

*και είναι δύσκολη η "ξανα-γνωριμία". εδώ δηλαδή μερικές φορές είναι δύσκολο στις φιλικές σχέσεις.. φαντάσου στις "ερωτικές"!

φιλιάα

Trioza Urticae είπε...

Είναι περίεργο πώς δεχόμαστε ότι τα "πράγματα" εκείνα θα στερέψουν στο τέλος, αλλά η Εύα ή ο Αδάμ θα μείνουν "αστείρευτοι".
Οι άνθρωποι ξεμένουν από ιστορίες,
ο κόσμος όμως δεν ξεμένει από τοπία.

Όταν η μοναξιά γίνεται επιλογή, ο κόσμος σου φαίνεται γεμάτος, γιατί ο κόσμος κλείνει ατέλειωτους ανθρώπους μέσα του. Οι άνθρωποι όμως μεμονωμένα, αυτοί σου φαίνονται άδειοι.

Είμαι μόνος μου μπορεί να σημαίνει είμαι με πολλούς, αλλά όχι για πολύ.

Όπως και να 'χει, πικρά όμορφη ανάρτηση.

銀行汽車貸款0800772999 είπε...

汽車分期車增貸
車貸可以降息
他行汽車代償轉貸增貸
降低利息
車貸降息免煩惱
14年車銀行汽車貸款
可辦汽車貸款未過件‎
銀行車輛貸款
中古車銀行貸款