9.5.11

Change the world without help


Το Ελεύθερο Πνέυμα έκανε μια ανάρτηση για τη δύναμη των λέξεων. Ανάρτησε ένα βίντεο σχετικά με έναν τυφλό ζηντιανό και πώς μια πρόταση άλλαξε τον κόσμο γύρω του.
Η πρόταση ήταν "ο ουρανός είναι τόσο υπέροχος αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να τον δω".
Έπειτα σκέφτηκα και μια άλλη πρόταση που κάλλιστα τεριάζει σε εμάς που δεν ακούμε. "Το τραγούδι είναι τόσο υπέροχο αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το ακούσω".
Πολλές φορές έρχονται στο μυαλό μου καταστάσεις που μου λένε για ένα υπέροχο τραγούδι και ότι είναι κρίμα που δεν μπορώ να το ακούσω. Ναι, μερικές φορές λέω κι εγώ ότι είναι κρίμα αλλά μετά αλλάζω γνώμη. Τι θα παναπεί δηλαδή είναι κρίμα? Απλά δεν πειράζει. Ίσως το διαβάσω και φέρω στη ψυχή μου τους ήχους αυτού του τραγουδιού...
Στη φάση που είμαι πλέον, δε με νοιάζει το γεγονός το ότι δεν ακούω, παρόλο που υπάρχουν αρκετοί που μου λένε "κάνε μια προσπάθεια βρε, η επιστήμη έχει πάει πολύ μπροστά πλέον και θα σε βοηθήσει". Δε με νοιάζει το γεγονός γιατί επιτέλους ξέρω ποιος είμαι και τι έχω και προτιμώ να συνεχίσω τη ζωή μου όπως είμαι. Μέρα με τη μέρα, χρόνο με χρόνο, με γνωρίζω καλύτερα και βλέπω ότι όσο καλύτερα γνωρίζεις τον εαυτό σου, τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεις τον κόσμο γύρω σου και τόσο λιγότερο σε "λυπούνται", πράγμα που δεν μου αρέσει καθόλου. Και το λέω σε εισαγωνικά γιατί δεν ξέρω πώς συγκεκριμένα σε "λυπάται" ο άλλος και με ποιόν τρόπο. Και δεν νοιώθω να έχω την ανάγκη της βοήθειας, απ'την επιστήμη τουλάχιστον.
Στην τελική ίσως γίνομαι εγωιστής με το να αρνούμαι την βοήθεια της επιστήμης για κάποιο -ενδεχόμενο- θαύμα. Κάποτε το ήθελα, ήθελα να ακούσω ξανά, πλέον όχι. Τώρα αυτό είναι καλό ή κακό?

36 σχόλια:

GChatzivamvakis είπε...

θα ηθελα να εχω τοσα πολλα να πω αλλα δεν μου βγαινει τιποτα

ισως να ειναι κακο,ισως να ειναι αρνηση,αλλα ποιος ειμαι εγω για να στο πω;

Ανώνυμος είπε...

Η επιστήμη μπορεί να φέρει κ ανεπιθύμητα αποτελέσματα...

άκου με που σου λέω, ξέρω... ;)))

Καλησπέρα!

panos srpk είπε...

Jenk
Ναι μπορεί να είναι άρνηση αλλά αρνούμαι να υποβληθώ σε τέτοια διαδικασία. Φτάνει.

panos srpk είπε...

Douli
Ξέρω κάποιους που η επιστήμη τους έκανε θαύματα. Έτσι μου είπαν δηλαδή.
Και δεν αναιρώ τα θαύματα, αλλά θαύματα μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας.

☆LoUniTa☆ είπε...

Δεν ξέρω τι θα έκανα, αλλά νομίζω πως όταν αρχίζεις να αποδέχεσαι τον εαυτό σου αισθάνεσαι ότι μπορείς να κάνεις και τα πάντα και αυτό είναι το ζητούμενο!

φιλιά!!!!

panos srpk είπε...

Lounita
Μα, φυσικά και αισθάνεσαι ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα. Αλλά εννοείται μόνος σου.

fish eye είπε...

ο καθενας μας χρησιμοποιει στο επακρο τις αισθησεις που εχει..

Clem Lumen είπε...

Και ποιος είπε, κύριε Sarper, ότι όλοι πρέπει να ακούμε με τον ίδιο τρόπο? Εε?

Δεν ξέρω, βρίσκω συνέχεια καινούρια πράγματα να σου πω, και στο τέλος δε γράφω τίποτα.
Απλά, παραδέχομαι την ανάρτησή σου.
Σε παραδέχομαι ρε Πάνο.
Καλό βράδυ:)

panos srpk είπε...

<3 [αφού έτσι λέγεσαι, έτσι σε γράφω]
Νομίζω ότι όταν χάνεις μια αίσθηση, οι υπόλοιπες αναπτύσσονται περισσότερο.

panos srpk είπε...

Πνευματάκι μου
Δεν το είπε κανείς αλλά και πάλι αυτήν την ερώτηση να την κάνεις σε αυτούς που ακούνε, χα!
Καλό βράδυ και σε σένα =)

next_day είπε...

μην ακούς κανέναν ρε συ!
Είσαι αυτό που είσαι τελεία και παύλα!!
Αι σιχτίρ δηλαδή!
Τα έχω πάρει πολύ άσχημα και η ανάρτηση σου ήταν ότι πρέπει!
Μου κάνανε το μικρούλι μου κομμάτια επειδή την κοροιδέψανε κάτι παιδιά στο δρόμο όταν καταλάβανε ότι δεν ακούει!
Κι εμείς που ακούμε τί καταλάβαμε δηλαδή!
Εδώ έχουμε άλλα κι άλλα προβλήματα και κολλάμε σε πράγματα που θα έπρεπε να μας δίνουν δύναμη να προχωράμε!
Σορρυ για το ύφος, αλλα έχω εκνευριστεί πάρα πολύ με αυτή την λύπηση που λές!
Εμείς είμαστε για λύπηση, τόσο στενόμυαλοι που έχουμε καταντήσει!

panos srpk είπε...

Μάρθα
Καταρχήν μην εκνευρίζεσαι. Δεν υπάρχει λόγος.
Καταδεύτερον τα παιδιά έτσι είναι, δεν έχουν γνώση των πραγμάτων. Κι εμένα με κοροϊδευαν όταν ήμουν μικρός αλλά να σου πω κάτι? Τα ίδια παιδιά τώρα που μεγάλωσαν, απλά το βούλωσαν. Γιατί μεγάλωσαν κι έμαθαν κάποια πράγματα.
Βλέπω ότι όταν ο άλλος έρχεται πρώτη φορά σε επαφή με κάποιον διαφορετικό σ'αυτόν, είτε θα νιώσει αμηχανία, είτε θα κοροϊδεψει αλλά για όλα υπάρχει η πρώτη φορά...
Ο προβληματισμός μου είναι κυρίως στο ότι με προτρέπουν όχι ακριβώς από "λύπιση" αλλά και από ενδιαφέρον. Βέβαια είναι δύσκολο να γνωρίζεις αν θέλει το καλό σου ο άλλος...

Amelie είπε...

Έχω βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση με άτομο που δεν άκουγε, μερικώς. Έβλεπα να το λυπούνται και παράλληλα να μην το λογαριάζουν και ποτέ δεν κατάλαβα το γιατί. Αρχικά δεν την συμπαθούσα για τον χ γκομενικό λόγο κι αργότερα δεν είναι ότι την συμπάθησα επειδή ενημερώθηκα για το "πρόβλημα" αλλά επειδή είδα άλλα πράγματα σε αυτήν. Είναι πολύ καλή χορεύτρια και μάλιστα με δική της σχολή. Πιστεύω πως εκείνη άκουγε περισσότερα απ'όσα εγώ. Και πως ακόμα, είχε καλλιεργήσει άλλα ταλέντα. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να τα βάζουμε με την επιστήμη. Εννοώ πως οκέι μπορεί να μη θες, καλά κάνεις, κουράστηκες κι εγώ ενδεχομένως να κουραζόμουν. Όταν σου έρθει θα προσπαθήσεις κι αν θες. Τίποτα δεν είναι κακό όταν το ζούμε και δεν το αφήνουμε να μας καθορίζει αυτό την ζωή. Εσύ το αφήνεις; Δε νομίζω. Ή τουλάχιστον δε βλέπω κάτι τέτοιο. Καληνύχτα.

panos srpk είπε...

Αμελια
Ρε συ την ξέρω την κοπέλα που λες. Είναι καλή μου φίλη γιατί είναι πάνω κάτω όπως κι εγώ. Μικρός είναι ο κόσμος?

DaisyCrazy είπε...

φτου σου έγραψα ένα μεγάλο σχόλιο και το έφαγε ο χαζομπλογκερ :(

Για να θυμηθώ τι έγραψα..
Είχα κάνει παλιά μαθήματα νοηματικής γλώσσας και μου άρεσαν πάρα πάρα πολύ. Το να εκφράζεσαι με κινήσεις έχει κάτι μαγικό που η γλώσσα δεν έχει πιστεύω. Και ζηλεύω όσους μπορούν να το κάνουν καλά. Μπορεί κάποια στιγμή να ξαναρχίσω και να συνεχίσω για να μάθω καλά. Το θέμα είναι ότι όταν μάθω θέλω να'χω και φίλους να μιλώ μ'αυτούς για να μην τα ξεχάσω. Ξέρεις από που μου γεννήθηκε η επιθυμία να μάθω; Απ'τα δελτία ειδήσεων και καιρού που τα λένε στη νοηματική :)

Το να μην μπορείς να ακούσεις σίγουρα έχει και τα θετικά του, γιατί αποφεύγεις τον θόρυβο που μας καταβάλει συχνά. Κι όσο για τα τραγούδια μπορεί να μην τα ακούς αλλά νιώθεις το ρυθμό, τον παλμό τους :)

Όσο για αυτούς που όπως λες σε 'λυπούνται' καλύτερα να κοιτάνε τον εαυτό τους λέω γω και το πόσο είναι οι ίδιο αξιολύπητοι παρά να εκφράζουν λύπη που κανένας δεν θέλει.

Φιλιά

υγ. ελπίζω να μη χαθεί κι αυτό!

Πριγκιπέσσα είπε...

όσο καλύτερα γνωρίζεις τον εαυτό σου, τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεις τον κόσμο γύρω σου και τόσο λιγότερο σε "λυπούνται", πράγμα που δεν μου αρέσει καθόλου. <- αυτό νομίζω αρκεί ;)
γιατί όντως γίνονται και θαύματα κι όχι μονο απ'την επιστημη! κι ειμαι σιγουρη πως εσυ εχς ενα ολοδικό σου τρόπο να "ακούς" και σε κανει ακοοομα πιο ξεχωριστό! και θα συμφωνησω με τη next_day, άλλοι είναι "για λύπηση"... καλό σου απόγευμα ! :)

panos srpk είπε...

Daisy Grazy
Ναι, είναι αλήθεια πώς η νοηματική γλώσσα έχει πλάκα, με την καλή έννοια πάντα. Κι εγώ τη μαθαίνω τώρα και μου αρέσει, άσχετα αν δε θέλω να τη χρησιμοποιώ και πολύ. Απλά τη μαθαίνω για να επικοινωνώ καλύτερα με τους υπόλοιπους κωφούς που "ακούνε" με τη νοηματική. Και ναι, το ότι έχω φίλους για να τη μιλάω, συμβάλλει στο να μην τη ξεχνώ. Πράγμα που γίνεται και με το λόγο, είτε είναι ελληνικά, είτε αγγλικά.

Όσο για τους υπόλοιπους, εγώ απλά αδιαφωρώ αλλά κακά τα ψέματα, δεν μπορούμε να αδιαφορίσουμε τελείως για όλους και όλα. Όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας. =)

panos srpk είπε...

Πριγκιπέσσα
Βασικά η άποψή μου είναι ότι κι εμείς οι ίδιοι είμαστε σε θέση για κάποιο θαύμα, αρκεί να το θέλουμε. Ακόμα και η επιστήμη μιλάει πολλές φορές για θαύματα, απ'τη μεριά των ανθρώπων. Εδώ μετράει η θέλησή μας και όχι κάποιο χαζό μηχάνημα.

Jerry Jedelou είπε...

λοιπόν κι εγω διαμαρτυρομαι για το γαματο σχόλιο που έγραψα και χάθηκε.. μιλάμε τα νεύρα μου!

τώρα θα είμαι συνοπτική (λέμε τώρα..)
θα πω ότι το ότι δεν "ακούς" είναι κάτι που αλλάζει τόσο πολύ την άποψή μου για σένα, έτσι όπως σε έχω "γνωρίσει" εδώ μέσα, όσο και αν μου πεις ότι ξυρίστηκες σήμερα το πρωί..

κατά τα λοιπά όλοι έχουμε ένα όριο σε κάποια πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε, άλλα μας πειράζουν πολύ και άλλα λιγότερο..
εγώ πχ δεν μπορώ να κάνω σκι που παλιά μου άρεσε πολύ, επειδή έσκισα το μηνίσκο μου και δεν αντέχει την πίεση αυτή το γόνατο.
επίσης λόγω μεγάλης μυωπίας στη θάλασσα πηγαίνω ψηλαφώντας.. και νιώθω ότι με κρατάει από το να ευχαριστηθώ το μπάνιο μου..
ή δεν πρέπει να τρώω μανιτάρια που τα θέλω σε όλα τα φαγητά μου γιατί αμέσως με πιάνει κολικός.. και άλλα πολλά..
σας φαίνονται άσχετα? γιατί αυτό που θέλω να πω είναι ότι παρ' όλο που εγώ "ακούω" με τα αυτιά μου, υπάρχουν ένα σωρό άλλα όρια που μου βάζει το σώμα μου σε αισθήσεις και απολαύσεις της ζωής..
και πιστεύω ότι όλοι μας έχουν τέτοια όρια, από διαφορετικές αιτίες ο καθένας

και αν είναι να ταλαιπωρηθώ πολύ για ένα αμφίβολο αποτέλεσμα από ιατρικής άποψης, εγώ δεν θα το έκανα

και δεν ακούμε μονο με τα αυτά, όπως και δεν βλέπουμε μόνο με τα μάτια, η ψυχή μας είναι αυτή που βλέπει και ακούει..

και κλείνω εδώ μην ξαναχαθεί το υπέροχο σχόλιό μου:-)

panos srpk είπε...

Jerry
Το σχόλιο σου τα είπε όλα, δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο.
Την καληνύχτα μου =)

Amelie είπε...

Έλα τώρα... Αναστασία; Εντάξει, απλά είναι τόσος δα!

panos srpk είπε...

Ναι, ναι, αυτή! Το κατάλαβα αμέσως.

La Romantique είπε...

Εγώ πιστεύω πως ακούς περισσότερο από κάποιους άλλους ανθρώπους. :)
Ξέρεις από αυτούς που το μόνο που κάνουν είναι να μιλούν...
Και δηλαδή τι να λυπηθεί κάποιος; Το ότι είσαι δυνατός και αν και μικρός αρχίζεις να γνωρίζεις τον εαυτό σου; Δε νομίζω... ;)

antidrastic element είπε...

Na sou po tin alitheia vrisko anaisthito to na pei kapoios se enan kofo "ti krima pou de boreis na akouseis afto to yperoho tragoudi!", opos vrisko anaisthito na pei se opoiondipote "ti krima!" gia kati pou den ginetai/den borei na kanei. Ki an den einai anaisthito, einai to ligotero anofelo. Ama to tragoudi einai yperoho kai thes na to moirasteis, periegrapse to, prospathise na peraseis ston allon osa perissotera boreis!

Hairomai poly pou egrapses afti tin anartisi giati mou dineis tin efkairia na se rotiso kapoia pragmata (ki ennoeitai pos an theleis apantas).
Profanos diavazeis ta heili. Alla sta barakia pou gyrnas (=D), otan vriskesai se megales parees i se skoteina meri, kai milane polla atoma mazi i de vlepeis kathara to stoma tou allounou, ti kaneis? Poso dyskoli einai i epikoinonia?
Ama ypirhe enas anodynos tropos pou na sou epetrepe na akous tha ekanes kati? Paizei na yparhei ki o fovos tou na arhiseis na trefeis megales elpides, na to pistepseis, kai telika na mi ginei to thavma? (Paizei na min eho katalavei tipota? =P)

Afta. Elpizo na min itan poly geloies oi erotiseis mou!

panos srpk είπε...

La Romantique
Πολύ όμορφο το σχόλιο σου, με γέμισε αισιοδοξία
=)

panos srpk είπε...

Antidrastic Element
Πολλές ερωτήσεις έχεις και είναι δύσκολο να στις απαντήσω εδώ. Και δεν είναι γελοίες οι ερωτήσεις σου αλλά λογικές. Μόνο που δεν τις ρωτάμε εδώ μέσα. Τεσπά. Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι να προσέξεις τους κωφούς αν δεις και θα καταλάβεις.

antidrastic element είπε...

Pragmatika sygnomi ean se efera se dyskoli thesi!

panos srpk είπε...

Χαχα όχι και τόσο απλά τέτοιες ερωτήσεις καλό είναι να γίνονται εκτός διαδύκτιου ;)

$mango$ είπε...

Είναι δυο πράγματα που ξέρω οτι τ' ακούς..το ένα είναι η καρδιά σου και το άλλο η σάνιδα σου <3 απέδειξες σε όλους μας οτι είναι αρκετά..

panos srpk είπε...

Mango
Που σαι ρε συ ακόμα κι εδώ σε βρήκαμε.
Καλά άσε τη σανίδα γιατί δε μας βλέπω καλά, χαχα
Κατα τ'άλλα μπορεί να το απέδειξα σε εσάς αλλά το επόμενο βήμα είναι η κατάκτηση του κόσμου!

Parakmiako Ergaleio είπε...

Ξέρεις τι θες και ξέρεις ποιος είσαι. Τί άλλο να λέμε τώρα; Πολλά respect.

panos srpk είπε...

Εργαλείο της Παρακμής
Ο Γκορ Βιντάλ είχε πει "στυλ είναι να ξέρεις ποιός είσαι, τι θέλεις να πείς και να μη σου καίγεται καρφί"
Τι να λέμε τώρα... Κάτι ήξερε κι αυτός!

Stella είπε...

Πριν λίγες μέρες ανακάλυψα το blog σου και έχω ήδη περάσει ατέλειωτες ώρες διαβάζοντας αναρτήσεις.. Η μάνα μου ήδη ανησύχησε μήπως έπαθα τίποτα τόσες ώρες κλεισμένη στο δωμάτιό μου.. Ειλικρινά, δεν έχω λόγια γι' αυτήν την ανάρτηση και το ότι δεν "ακούς" δεν αλλάζει τίποτα στον χαρακτήρα σου.. Είχα τόσα να πω αλλά με κάλυψαν όλα τα παραπάνω σχόλια.. Είτε ακούς είτε όχι είσαι υπέροχο άτομο και πιστεύω δεν είμαι η πρώτη που στο λέει.. Όσο γι αυτούς που προσπαθούν να δείξουν την "ανθρώπινη πλευρά" τους δείχνοντας λύπηση σε εσένα και σε οποιονδήποτε άλλο, το μόνο που έχω να τους πω είναι να βάλουν την λύπησή τους εκεί που ξέρουν! (Ναι, όπως κατάλαβες είμαι πολύ γλυκιά όταν θέλω)

panos srpk είπε...

Stella
Με κολακεύεις και σε ευχαριστώ!
Μπορεί να διάβασες τις αναρτήσεις μου αλλά πώς βγήκε το συμπέρασμα ότι είμαι υπέροχο άτομο? Πραγματικά απορώ! Τεσπά.
Πρόσφατα διάβασα μια φράση του Ουγκώ που λέει "Τι σημασία έχει η κώφωσις του αυτιού όταν το πνεύμα ακούει? Η μόνη κώφωσις, η κώφωσις η αληθινή, η αγιάτρευτη, είναι η κώφωσις του πνεύματος". Τα συμπεράσματα δικά σου.

@stella.. είπε...

Αν αυτά που λες στις αναρτήσεις σου τα πιστεύεις κιόλας, τότε ναι, υποθέτω πως είσαι υπέροχο άτομο..

panos srpk είπε...

Τα πιστεύω ναι, αλλά άντε να τα κάνεις στην καθημερινή ζωή... που βουλιάζει μες στη βιασύνη και το χάος.