5.1.10

highway to 10's




highway to new year
highway to 2010
highway to new decade

highway to 10's



Μια ολοκληρη δεκαετια [2000-2009] περασε στο χρονοτουλαπο της ιστοριας
Ας δουμε τι μας εδωσε η δεκαετια αυτη...

-Σε παγκοσμιο επιπεδο
1. Οικονομικη κριση. Μια κριση που στιγματισε την δεκαετια των 00's και απ' οτι φαινεται, μπαινουμε σε μια νεα εποχη οπου προσπαθουμε να την αντιμετωπισουμε.
2. Εναλλακτικες πηγες ενεργειας, οικολογικη αρχιτεκτονικη. Σε μια εποχη οπου εχουμε καταλαβει πως οι φυσικοι ποροι μας δεν ειναι ατελειωτοι, ολο και περισσοτεροι αρχισαν να ασχολουνται με τα κερδη της εναλλακτικων πηγων ενεργειας και ολο και περισσοτεροι αρχιτεκτονες αρχιζουν να καταλαβαινουν τα ωφελη της οικολογικης αρχιτεκτονικης.
3. Τρομοκρατια. Σε αυτα τα 10 χρονια που περασαν, η εννοια της τρομοκρατιας εγινε περισσοτερο αισθητη οσο ποτε. Πολεμος εχει ξεσπασει και αθωοι πεφτουν θυματα και κανεις δε φαινεται διατιθεμενος να καταθεσει τα οπλα για χαρην της ειρηνης
4. Κλιματικες αλλαγες. Εχει γινει εμφανες το ποσο εχει αλλαξει το κλιμα της γης τα τελευταια 10 χρονια. Οι παγοι λιωνουν, η παγκοσμια θερμοκρασια ανεβαινει, τσουναμια και θυελλες πλητουν παρακτιες περιοχες των ωκεανων. Δεν μπορουμε να επεμβουμε στα φυσικα φαινομενα αλλα τουλαχιστον μπορουμε να συμβαλλουμε στην αντιμετωπιση τους.

-Σε εθνικο επιπεδο
1. Εξεργεση νεολαιας. Μπορει τα τελευταια 2 χρονια να σημειωθηκε η μεγαλυτερη εξεργεση με αφορμη τη δολοφονια του 15χρονου Αλεξη Γεωργοπουλου αλλα ειχαμε και τις προηγουμενες χρονιες με αφορμη κυριως τα δικαιωματα των φοιτητων. Η μοναδικη εποχη που παρατηρηθηκε εξεργεση τοσο μεγαλης εκτασης, ηταν το Πολυτεχνειο της Χουντας, στο συγκροτημα Πατησιων, εκει που στεγαζεται σημερα η Αρχιτεκτονικη σχολη του ΕΜΠ.
2. Οικονομικη κριση [σε εθνικο επιπεδο]. Ολοι ανακαλυψαν ξαφνικα τι σημαινει φοροδιαφυγη, ολοι καταλαβαν γιατι οι βουλευτες ζουν μεγαλη ζωη και ολοι κανουν επιθεση στην κυβερνηση.
3. Πυρκαγιες και σκανδαλα. Ξαφνικα ολοι εγιναν διεκδικητες εκτασεων γης και βαλθηκαν να τα καψουν ή να τα περασουν στην κυριοτητα τους, για να χτισουν εκει τα δικαιωματα τους. Ολοι βαλθηκαν να προστατεψουν τα συμφεροντα τους. Ολοι βαλθηκαν να γινουν γαιοκτημονες.
4. Το μουσειο της Ακροπολης. Επιτελους ολοκληρωθηκε ενα μουσειο ανταξιο των μεγαλων μουσειων του εξωτερικου και ικανο να μπει σφηνα αναμεσα σε αυτα. Ενα εθνικο μουσειο για ολους τους ελληνες. Ενα μουσειο κληρονομιας. Ενα θαυμα αρχιτεκτονικης που καταφερε να συνδιασει τον μινιμαλισμο με το δεος. Ενα μουσειο στον καλυτερο πεζοδρομο της Αθηνας.

Θα μπορουσα να επισημανω κι αλλα πραγματα αλλα τωρα εγραψα τα βασικοτερα πραγματα που σημαδεψαν την δεκαετια των 00's... Πραγματα που ελπιζουμε να αλλαξουν...
Να αλλαξουν για ενα καλυτερο αυριο, για καλυτερες στιγμες στη μικρη ζωη. Γιατι διαφορετικα η ανθρωποτητα δεν θα ζησει για πολυ καιρο ακομα για να χει τετοιες μεγαλες στιγμες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: