10.4.10

Η ταμπελα



Ειμαι σιγουρος οτι ολοι μας κατα καιρους εχουμε κολλησει μια συγκεκριμενη ταμπελα σε καποιον. Παραδεχομαι οτι το εχω κανει κι εγω. Κολλαω μια ταμπελα σε καποιον που δεν ξερω. Αλλα συνεχεια αναρωτιεμαι πως στο καλο μας γινεται συνηθεια το συγκεκριμενο "σπορ".
Φταιει η προκαταληψη? Φταιει η παιδεια μας? Φταιει το ψωνιο μας? Φταιει ο εγωισμος μας? Φταιει κατι αλλο? Γιατι αραγε σχολιαζουμε καποιον που δεν τον ξερουμε?
Η αληθεια ειναι οτι αυτη η συνηθεια κραταει πολυ καιρο.
Παραδεχομαι οτι ουκ ολιγες φορες εχω πει καποιον γκει ή καποια πουτανα μονο και μονο επειδη ντυνοταν ετσι ή συμπεριφεροταν ετσι.
Οπως επισης εχω πει καποιον "και γαμω τα παιδια" ή καποια "καλο κοριτσι" επειδη συμπεριφεροταν με καλο τροπο, αλλα στο τελος αποδειχθηκε εγωιστης και ναρκισσος.
Ωρες ωρες αναρωτιεμαι αν τελικα οντως πρεπει να γνωρισεις καποιον καλυτερα για να καταλαβεις τι ακριβως ειναι. Γιατι αλλο μπορει να φαινεται και αλλο να ειναι στην πραγματικοτητα.
Καποια μου ειπε οτι "μονο αν κοιταξεις τον αλλον στα ματια, θα καταλαβεις ποιος ειναι και τι σκεφτεται" και βρισκω οτι εχει δικιο. Αλλα καποιες φορες δεν αρκει ενα βλεμμα για να καταλαβεις. Σε μια παλιοτερη μου αναρτηση, απο τις αναρτησεις με τιτλο "favorite quotes", ειχα γραψει κατι παρομοιο. Ακομα προσπαθω να βρω ακρη.
Θαρρω πως υπαρχουν πολλοι που αλλιως το παιζουν και αλλιως ειναι. Μια αλλη μου φιλη σε μια συζητηση μας αναφερε "οχι δεν ειναι γκει ο συγκεκριμενος, απλα το παιζει ετσι για να πουλησει", ενω τον ειχα χαρακτηρισει γκει. Και ο συγκεκριμενος ειναι υποτιθεται καποιος φασιονιστας.
Προσωπικα, ελαχιστες φορες εχω τυχει να γνωρισω καλα καποια ατομα που αλλιως φαινονται κι αλλιως ειναι. Κι αυτο επειδη κατα καποιο τροπο το εβλεπα οτι ειναι κατι διαφορετικο απ'αυτο που ειναι. Δεν ξερω πως αλλα το ενιωθα. Δεν θα ξεχασω εναν παλιο φιλο που γνωρισα, ο οποιος ηταν τελειως σαν εμενα, συναισθηματικος τυπος δηλαδη, κι ας μην το εδειχνε. Κι ομως ανηκει στην νεα γενια παιδιων [γεννημενοι απ'το '90 κι αργοτερα] οι οποιοι ειναι εντελως διαφορετικης φιλοσοφιας απο εμας τους γεννημενους της δεκαετιας του '80.
Μετα καταλαβα οτι ολες αυτες οι ταμπελες ισως εχουν να κανουν με την ζηλεια. Ζηλευουμε τον αλλον ειτε επειδη ντυνεται ετσι, ειτε επειδη κανει αυτο κι εκεινο.
Ειτε ειναι αληθεια ειτε ψεματα, τελικα ισως πρεπει να κρατησουμε τις ταμπελες για τον εαυτο μας? Στο κατω κατω, τον εαυτο μας τον γνωριζουμε καλυτερα απ'τον οποιονδηποτε.

Τελικα, καταληγω στο οτι αν δεν γνωρισεις τον αλλον, ή εστω τον κοιταξεις στα ματια, δεν θα τον καταλαβεις αρα δεν ξερεις τι ταμπελα να του κολλησεις.

Στο κατω κατω ουδεις εμισησε οποιον ειναι ο εαυτος του σε ολα! Γι αυτο απλα να γινετε ο εαυτος σας σε ολα, να γινετε χαρουμενοι και ολοι θα σας ανταποκριθουν θετικα!

ΥΓ: Καταλαβαινω οτι πολλοι [κι εγω το κανω δυστυχως] κολλαμε τις ταμπελες σε καποιους, για δικο μας οφελος αλλα λιγο μαλακια δεν ειναι?

14 σχόλια:

Unknown είπε...

boo oreo post ;)
vacika nomizo pos ke oi tampeles gia emena toulaxiston einai ena idos ratsismou...ennow oti pos les autos einai mavros kitrinos aspros klp? etsi les k auti in poutana autos einai gay ke ou to ka9e exis. einai isos giati einai kati diaforetiko apo emas i kati to opio krifa zileuoume ke g auto t kolame mia tampela gia na to xexorisoume isos perissotero apo emas

Mairyliscious είπε...

omorfes skepseis...
auto me th dekaetia tou 80 ti kollhma ! to pisteuw ki egw eimaste alliws !!! dn kserw isws to pisteuoume emeis to exume ftiaksei sto mualo mas...
uparxun anthrwpoi pu tus koitw sta matia kai blepw poso kakoi einai kai alloi pu anabluzei h agaph kai h kalosunh mesa apo ta matia tous kai mia allh kathgoria sthn opoia dn blepw tpt e loipon autous fobamai autous pu dn mporw na diabasw....
opws kai na exei merikes fores oute ton idio mas ton eauto dn kserume opote pws na kseroume kai tous allous eimaste anthrwpoi me adunamies kai kathe mera prospathume na ginume kaluteroi ! opote kalo einai nai to lew kai gia mena na mhn bazume tampelakiaaaaaaaa
kalo sk !!!

panos srpk είπε...

Ναταλια, αλλο ρατσισμος κι αλλο ζηλεια. Ρατσισμος ειναι περισσοτερο η προκαταληψη για κατι. Οπως και να χει παντως, στην τελικη συμφωνουμε!

Mairyliscious, κολλημα, ε? Δεν πιστευω οτι φταιμε εμεις που ειμαστε αλλιως, φταινε οι νεοτεροι που ειναι αλλιως!
Ει, οκει μπορει να μην ξερουμε τον εαυτο μας αλλα σιγουρα τον ξερουμε καλυτερα απ'τον αλλον! Και θαρρω πως γνωριζοντας καλυτερα το εγω μας, γνωριζουμε καλυτερα και τον αλλον!
Καλλο γουικεντ και σε σενα!

amalthia είπε...

εγώ πάντως αυτό με τα μάτια δεν μπορώ με τίποτα να το καταφέρω,εννοώ δεν μου λένε τίποτα,δεν διαβάζω τίποτα..καμιά φορά ούτε το χρώμα δεν παρατηρώ.
(μόνο τα μάτια της μαμάς μου είναι καθαρά,ζεστά και αγαπησιάρικα)

μμμ ίσως με το χαμόγελο να καταλαβαίνω κάτι τώρα που το σκέφτομαι.

επίσης θα σου αρχίσω ένα άλλο θεματάκι...
..τι γίνεται με τις ταμπέλες που κολλάμε σε άτομα αφότου τα γνωρίσουμε?! και αυτό μαλακία δεν είναι?

παράδειγμα:
έχω μια φίλη που πάντα αργεί...ε της έχουμε κολλήσει λοιπόν ΚΑΙ αυτή την ταμπέλα(ανάμεσα σε πολλές άλλες).καμιά φορά που τυχαίνει να αργεί εξαιτίας κάποιου γεγονότος συγκεκριμένου(δουλειά,μένει το αυτοκίνητο απο βενζίνη κλπ κλπ) εμείς δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους λόγους και την βρίζουμε γιατί "Σοφία έλα μαλακίες λες,πάλι άργησες,πάντα αργείς,πότε θα μεγαλώσεις"

και αυτό δεν είναι μεγάλη μαλακία?η Σοφία πρέπει να απολογείται κάθε φορά και να εγγυάται πως δεν θα αργήσει απο το τηλ που κλείνουμε ραντεβού!

panos srpk είπε...

Εγω βρισκω οτι υπαρχουν αρκετα ζευγαρια ματια που ειναι ζεστα, εχουν χρωμα κλπ κλπ απλα λιγο δυσκολο να το βρεις... Οπως μου ειναι δυσκολο να βρω 1 ζευγαρι γυναικεια πρασινα ματια που ειναι εντελως ζεστα και αγαπισιαρικα!

ΜΜΜΜ
Για το θεματακι που ανοιξες... Δεν εχεις και αδικο σε αυτο που λες αλλα νομιζω οτι οι ταμπελες που κολλαμε αφου τους εχουμε γνωρισει, ειναι πιο... σχετικες! Σιγουρα η συγκεκριμενη ταμπελα που λες, ειναι με την καλλη εννοια. Εξαλου τι σοι φιλοι μας θα ηταν αν τους κολλουσαμε ασχημες ταμπελες για διαφορους λογους?
Ωχ, τωρα με εβαλες παλι σε σκεψεις...

Foteini είπε...

Τέλεια συζήτηση για Σάββατο απόγευμα :) και δεν το λέω ειρωνικά.!! Νομίζω ότι βάζουμε ταμπέλες γιατί είναι πιο εύκολο... φτιάχνουμε κατηγορίες ανθρώπων, καταστάσεων και σχέσεων, λέμε αυτός είναι έτσι, ο άλλος αλλιώς και ξεμπερδεύουμε...

Γι' αυτο κιόλας οι πιο δύσκολοι άνθρωποι να κατηγοριοποιήσουμε και να τους βάλουμε ταμπελάκια δεν είναι οι κολλητοί μας, που τους ξέρουμε τόσο καλά;;;

Αυτά! Φιλιά!

panos srpk είπε...

Φωτεινη, οκ λεμε αυτος ειναι ετσι ο αλλος αλλιως και ξεμπεδευουμε αλλα αν κανουμε λαθος? Να πουμε δηλαδη αυτος ειναι ετσι ενω στην πραγματικοτητα δεν ειναι ετσι? Και μιλαω για ανθρωπους που δεν τους ξερουμε καν. Ή εστω νομιζουμε τους ξερουμε και αποκταμε μια σχεση μαζι τους μεχρι να καταλαβουμε οτι κατι καπου καναμε λαθος?

Αντε, καλο σαββατοβραδο να χουμε, θα μου τη δωσει αμα αρχισω παλι τις φιλοσοφιες!

Foteini είπε...

Xexe, δίκιο έχεις Sarper?, ας πάμε για κανένα ποτάκι να γνωρίσουμε και καλύτερα τους ανθρώπους που έχουμε χαρακτηρίσει κάπως. Πού ξέρεις μπορούμε να αναθεωρήσουμε :)

Καλό βράδυ!

mahler76 είπε...

οι ταμπέλες είναι στοιχεία αναγνώρισης ταυτοποίησης του άλλου. έτσι ο άλλος παύει να είναι ο άγνωστος και αποκτάμε έτσι μαζί του οικειότητα. Και φυσικά όλα αυτά δεν τα λέω με την καλή έννοια οπωσδήποτε.

Mairyliscious είπε...

se katalabainw gia ta prasina gunaikeia matia ta kastana einai pio zesta...

Ανώνυμος είπε...

Καλά αυτό το κάνω από μικρή. Είτε υπερσυμπαθώ κάποιον και αποδεικνύεται βλακάκος, είτε αντιπαθώ κάποιον και στο τέλος αποδεικνύεται γαμάτο άτομο. Δεν το θεωρώ κακό. Είναι πάνω από τις δυνάμεις μου/ μας. Το κακό είναι όταν λες δυνατά τις σκέψεις σου όπως δηλαδή κάνω εγώ. Εκεί υπάρχει πρόβλημα..

Καλό μεσημεράκι, εδώ Αυτή

panos srpk είπε...

Ει εσυ! Ουτε εγω το θεωρω κακο αλλα κοιτα τι νομιζω εγω. Αν καποιος με αντιπαθει και με θεωρησει βλακακο, αν με γνωρισει καλυτερα, θα εχει να λεει οτι ειμαι και γαμω τα ατομα! Κι αυτο το θεωρω μαλακια... Γιατι θα μου σχηματιστει ασχημη εντυπωση για τον αλλον, θα εχω την εντυπωση οτι κρινει τους αλλους με την πρωτη εντυπωση, ενω δεν ειναι ετσι... Για πολλους, η πρωτη εντυπωση εχει σημασια. [ασχετα με μενα που θεωρω οτι παιζει η δευτερη ή ακομα και η τριτη να ειναι καλυτερες απ'την πρωτη!]

M* είπε...

Μου χει συμβεί αυτό! Γνώρισα μια κοπέλα από τη σχολή μου μετά από καιρό και κάποια στιγμή μου είπε « τελικά είσαι γαμω τα άτομα! Σε θεωρούσα ψωνισμένη…»
Τότε με προβλημάτισε πολύ αυτό… και ίσως άλλαξα κάπως!
Γιατί πλέον μου λένε πως είναι αδύνατον να υπάρξει άνθρωπος που να με αντιπαθεί…
Δεν το έκανα όμως γιατί δεν ήθελα να έχω την ταμπέλα της ψωνάρας… απλώς δε μου αρέσει να κρίνω κάποιον που δεν ξέρω γιατί δε θέλω και να μου το κάνουν!
Σίγουρα έχω γελάσει μ’ ένα αστείο ντύσιμο που δεν είναι του γούστου μου και έχω κράξει… και για μένα το χουν κάνει… Αλλά αυτό δεν με απασχολεί! γιατί δεν κάνω παρέα με τους φίλους μου για την εμφάνιση τους… αλλά για την προσωπικότητα τους!

panos srpk είπε...

Η τελευταια σου προταση ηταν ολα τα λεφτα... Η προσωπικοτητα πανω απ'ολα!
Οπως και να εχει, συμφωνω μαζι σου!