15.4.10

Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη


Αφού με έσπειρε μια μοίρα αυτοκρατόρισσα
μήτρα με γέννησε αρχαία Μακεδόνισσα
μ' άδεια φαρέτρα πολεμάω το χειμώνα
από το κάστρο στην καρδιά του Πλαταμώνα

Αφού με φέρνει μονοπάτι φαναριώτικο
ένα σοκάκι με κρατάει σαλονικιώτικο
έλα ένα βράδυ την υπόσχεση να πάρεις
πριν να τη σβήσει με σφουγγάρι ο Βαρδάρης

Σ' αναζητώ
Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη ξημερώματα
λείπει το βλέμμα σου απ' της αυγής τα χρώματα
σ' αναζητώ
σ' αναζητώ μ' ένα βιολί κι ένα φεγγάρι
λείπει το όνειρο εσύ και το δοξάρι

Αφού μεθάω μ' ένα κρασί αγιονορείτικο
και μ' ένα ντέρτι σεκλετίζομαι πολίτικο
βρες το μαχαίρι που στα δύο μας χωρίζει
κι έλα εδώ στων στεναγμών το μετερίζι

Αφού στον Όλυμπο οι Θεοί τ' αποφασίσανε
δώσαν στο κρύο τα κλειδιά κι αυτοκτονήσανε
μόνη ξυπνά μόνη κοιμάται τώρα η μέρα
με μηχανάκι με κομπιούτερ και φλογέρα

Σ' αναζητώ
Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη ξημερώματα
λείπει το βλέμμα σου απ' της αυγής τα χρώματα
σ' αναζητώ
σ' αναζητώ μ' ένα βιολί κι ένα φεγγάρι
λείπει το όνειρο εσύ και το δοξάρι

Δημητρης Μητροπανος



Ουδεμια σχεση εχω με τη Θεσσαλονικη. Ειμαι καθαρα νοτιοελλαδιτης. Κι ομως νιωθω τοσο δεμενος μαζι της. Δεν ξερω... Φταιει η αυρα της? Φταιει το μεθυστικο αερακι της? Φταιει αυτο το μυστηριο και μαγικο που εχει? Καθε φορα που παω, νιωθω αλλος ανθρωπος. Νιωθω οτι ολα γινονται. Πολυ απλα γιατι νιωθω πιο ξεγνοιαστος. Εχω ανεβει αρκετες φορες και παντα περναγα ωραια. Ακομα και με τους γονεις μου. Που εδω στην Αθηνα, δεν καταδεχομαι με την καμια να βγω μαζι τους!
Εχει λοιπον αυτο το μαγικο που σε μαγευει, σε κανει πιο χαρουμενο, σε κανει πιο ευτυχισμενο, βλεπεις τους ανθρωπους πιο χαρουμενους και πιο ελκυστικους! Εχει κι αυτο το μυστηριο που σου ξεγελα ευκολα το μυαλο σου. Σε κανει σκεπτικο σε καθε σου βημα, αλλα ποιος χεστηκε! Η Θεσσαλονικη ειναι εδω και ολα γινονται αν εισαι χαρουμενος!
Η αληθεια ειναι οτι δε νομιζω να εμενα μονιμα εκει πανω. Γιατι οσο μαγικη και να ειναι η "νυμφη του Θερμαικου", δεν εχει τις αμετρητες επιλογες της Αθηνας. Αλλα μου αρεσει να ανεβαινω, γιατι νιωθω οτι αυτο το μαγικο του Θερμαικου, δεν το νιωθω πουθενα αλλου. Καθε φορα που βλεπω τον Θερμαικο απο το προαυλιο του Λευκου Πυργου, νιωθω οτι καπου παραμονευει μια σειρηνα, ετοιμη να με τραβηξει. Να περπατω στους δρομους, ελκυομενος απ'το μεθυστικο τραγουδι της.
Αλλα ας τα αφησουμε αυτα. Ας περασουμε στο ψητο. Θυμαμαι ολες τις φορες που ανεβηκα και ολες ηταν υπεροχες. Σιγουρα παιζει ρολο και το γεγονος οτι ενα ταξιδι ειναι παντα αλλη φαση, αλλα ειδικα στη Θεσσαλονικη, ειναι κατι παραπανω απο ταξιδι. Πολλες φορες ανεβηκα μονο και μονο επειδη ηθελα να τα πινω με ενα φιλαρακι μου που μενει πανω! Θυμαμαι την τελευταια φορα που ανεβηκα, ειχαμε καταληξει στα Λαδαδικα με ουζα, τσιπουρα, χταποδακι και μεζεδακια γενικως! Ωραιες μερες...
Απο τη Θεσσαλονικη εχω μονο ομορφες αναμνησεις. Αναμνησεις που μενουν χαραγμενες στο μυαλο σου οσα χρονια κι αν περασουν. Και κατι τετοια με κανουν να μην βλεπω την ωρα να ξαναπαω! Δυστυχως ανεβαινω μονο για λιγες μερες αλλα οσο να ναι!

Οι φωτογραφιες ειναι απο την τελευταια επισκεψη μου στη Θεσσαλονικη. Εδω Αθηνα ειχε ψυχρουλα κι εκει πανω ζεστη! Ο,τι να ναι καιρος πραγματι...

ΥΓ: Τυχαια η παρακατω φωτογραφια? Absolout Thessaloniki!

19 σχόλια:

Velvet Vulture είπε...

Η θεσσαλονικη εχει κατι το μαγευτικο...κατι το εθιστικο.. μπορει αν ειμαι φοιτητρια εδω αλα δεν μου φτανει! δεν χορταινω! υπαρχουν πολλοι Αθηναιοι κομπλεξικη που την παρομοιαζουν με χωριο αλλα ειναι αηδιες αυτα, οποιος δεν μπορει να μερασει αλα στη θεσσαλονικη ειναι μουντρουχος και καλυτερα να κατσει στην Αθηνα του με τους πρωτευουσιανους, οσοι ειναι οντως δλδ! :P

Πανο επειδη τα λογια ειναι περιττα αντε ανεβα παιδακι μου να τελειωνουμε!:p :D

panos srpk είπε...

Θα ανεβω και θα τελειωσουμε! Αχαχαχαχαχ
Αλλα... Ολα στην ωρα τους!

Froso M. είπε...

Perigrafeis akrivws thn avra pou vgazei gnikotera h polh mas! Oi fwtografies einai plhrws antiproswpeytikes, xairomai pou perases kala!

Γιώργος Τ. είπε...

Είναι πραγματικά απίστευτη η αύρα αυτής της πόλης.. Έχω αρκετά χρόνια να πάω και μου λείπει.. Η ηρεμία (χαλλλαρότητα!!) που υπάρχει διάχυτη στην ατμόσφαιρα, αλλά κυρίως οι γυναίκες που πραγματικά της χαζεύεις!! Και η νύχτα της... Τι να πρωτοθυμηθώ!?!?!

Foteini είπε...

Sarper καλά δεν το πιστεύω! ή μου ανταποδίδεις το... κλοπιράιτ ή είσαι στο μυαλό μου! Δες παλιότερη ανάρτησή μου με θέμα τη Θεσσαλονίκη http://liveinathens.blogspot.com/2009/09/i-cant-wait-for.html

Τη λατρεύω πάντως, είναι μια πόλη που σε γεμίζει με ό,τι έχεις περισσότερο ανάγκη και σε κάνει να ονειρεύεσαι όσο καμία άλλη!

Άντε πότε θα πάω κι εγώ!!!!!!!!!!!!!!!!!;;;;;;;;

Φιλιά!

The Blissiplinarian είπε...

Παιδιά ελάτε!όλοι οι καλοί χωράνε.Από σήμερα αλλάζει και ο καιρός οπότε είναι καλύτερη εποχή!!!Sarper εύχομαι να περάσεις καλά και αυτή τη φορά !!!

amalthia είπε...

Θεσσαλονίκη ε?!

μάιστα....ντρέπομαι τόόόόσο πολύ!
δεν έχω πάει ποτέ! αχ τι ντροπή,μη με κοιτάτε..κοκκίνισα!

(είχα πολλές ευκαιρίες...και έχω αλλά δεν έχω χρόνο πια)

panos srpk είπε...

Φροσω, παντα περναμε καλα! :)

Γιωργο Τ, καθε φορα που κανεις σχολιο, κρυφογελαω... Ευγε! Η νυχτερινη ζωη της Θεσσαλονικης βρισκω ειναι ανωτερη απ'της Αθηνας. Κι αυτο οφειλεται στις γυναικες της!

Φωτεινη, αγκ αγκ... Πραγματι δεν ειχα ιδεα! Ειτε ειμαστε τηλεπαθητικοι ειτε μοιραζομαστε το ιδιο μυαλο, χα! Παντως εγραψες 2 πραγματα που με εκαναν να νιωσω εναν κομπο στο στομαχι μου. Εφηβικες αναμνησεις και Αθυτος. Τωρα παω να χτυπισω το κεφαλι μου κι επιστρεφω σε 5'!

panos srpk είπε...

Dreamer, καθε επομενη φορα ειναι καλυτερη απ'τη προηγουμενη! Εγγυηση ο καιρος!

Αμαλθια, ντροπη σου! Αν δεν πας καπου, δε σχηματιζεις αποψη. Και μην ακους κατι πρωτευουσιανους που δε συμπαθουν τη Σαλονικη. Πηγαινε και δες! 'Η αλλιως, ηλθον, ειδον, ενικησα!
Αληθεια, γιατι δεν εχεις χρονο?

Vipera Lebetina είπε...

Δεν χρειάζεται να είσαι Θεσσαλονικιός για να αγαπήσεις αυτή την πόλη! Ακόμα και τους πιο δύσκολους τους έχει καταφέρει! Η φωτογραφία είναι φοβερή, μην ξεχάσω να στο πω!)Δεν χρειάζεται να είσαι θεσσαλονικιός... (Το ήξερες ότι στα ρώσικα βότκα σημαίνει νεράκι;)

panos srpk είπε...

Οχι δεν το ηξερα! Αρα λοιπον vodka aka τα νερα του Θερμαικου? :P

academy είπε...

Σου πάει η Θεσσαλονίκη....!!

amalthia είπε...

Αλήθεια ,δεν έχω χρόνο γιατί δουλεύω.
Αγαπώ πολύ τα λεφτά,τη κούραση και τις επιχειρήσεις,είμαι άνθρωπος ξενέρωτος χωρίς επιθυμίες και όνειρα για ταξίδια!

Πιο συγκεκριμένα,για να ξέρεις, έχω ξετρελαθεί με την προοπτική να κάνω μπάνιο μόνο τις Κυριακές αυτό το καλοκαίρι ενώ μένω σε νησί! Τα προηγούμενα καλοκαιρινά απογεύματα τα σπαταλούσα στις παραλίες κλαίγοντας την μοίρα μου.

panos srpk είπε...

Αμαλθια, βρισκω πως εχεις κι ενα δικιο εδω. Γιατι οταν καποια πραγματα σου πανε σκατα, τοτε η κουραση της δουλειας ειναι η καλυτερη θεραπεια! [ασχετο αλλα εγω την εχω καταβρει με κατι εργασιες της σχολης μου γιατι ξεχνιεμαι απ'τα σκατα μου!]
Οποτε πως να το πω? Συμπασχουμε?

Μα, να κανεις μπανια μονο τις Κυριακες ενω μενεις σε νησι??? Μα τι λες τωρα!!! Αν εμενα εγω στο δικο μου νησακι [Αμοργος], καθε πρωι θα ημουν στη θαλασσα συναγωνιζοντας τα δελφινια!

Parakmiako Ergaleio είπε...

Tsts athlitikos typos me to tsigaro sto stoma!? Ntanta!!

Btw, h teleutaia eikona ta'spase ola 8-)

panos srpk είπε...

Παρακμιακο εργαλιο, αργησες να απαντησεις αλλα καλιο αργα παρα ποτε!
Τα λογια σου θα τα εκλαβω σαν κοπλιμεντο! :D

☆LoUniTa☆ είπε...

φταινε πολλα που κολλας!!!βεβαια σε αντιθεση με σενα θα θελα για παντα να ξεχαστω εδω...μακαρι να θελαν κ οι φιλοι μου γτ μονο για χαρη τους κατεβαινω...
αφου παντα μετα απο διακοπες ανεβαινω με δυσκολια γτ δεν θελω να τους αποχωριστω κ οταν παταω το ποδι μου εστω κ στην εγνατια...τα ξεχναω ολα..ειναι οικεια πλεον!!!

κ εγω απο παιδι με τους γονεις μου κολλησα κ ελεγα πως μια μερα θα μενω εδω πανω κ δεν θα κατεβαινω...χαχα καρμα ή αποθημενο?! δεν ξερω
κ συμφωνω παλι με το οτι...θες να "κατεβεις"τωρα κ να δεις-να πιασεις ρε παιδι μου θαλασσα,πας στον Πυργο κ εχεις ολο τον θερμαϊκο στο πιατο..
οπως ειπε κ στην αρχη η velvet vulture ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΙΝΩ...!!!
ωραια τα περιγραφεις παρ'οτι εισαι του "νοτου" :)

panos srpk είπε...

Βασικα διαφωτισε με... Απο εκει εισαι ή σπουδαζεις εκει? Κακα τα ψεματα, δε γνωριζω κανεναν καθαρα Σαλονικιο. Οι φιλοι μου εκει ειναι ειτε απο Αθηνα ειτε απο πολεις εκει γυρω.
Οπως και να χει... Συμφωνουμε!

☆LoUniTa☆ είπε...

οχι απο χαλκιδα!!!! :) κ η "παραλια" της μιας με συνδεει με την παραλια της αλλης,δλδ της θεσσαλονικης(οπου σπουδαζω)!!!

ναι και καλα να περνας οποτε ερχεσαι!!!

φιλια!!! :)