22.6.10

Το σύστημα στο κοτέτσι


Aμφιθέατρο κτήριου Γκίνη [tMax], σχολή Αρχιτεκτόνων.

Σήμερα διάβασα ένα editorial κάποιου Παππού σε ενα περιοδικό για την κουλτούρα του σκειτ/σερφ/κλπ. Έγραφε ότι υπάρχουν 3 κατηγορίες ανθρώπων.

Η πρώτη κατηγορία έχει να κάνει με τα άτομα που "μάχονται" για να κάνουν "κάτι" για το γενικότερο καλό της χώρας. "Μάχονται" αλλά οι προσπάθειές του είναι άκαρπες. Η κατηγορία αυτή θα μπορούσε να είναι ένας καρκίνος γιατί αρέσκεται να κατατρώει χωρίς διάκριση κάθε ζωτικό όργανο ενός οργανισμού και δε γνωρίζουν καν τι υποστηρίζουν. Απλά μάχονται στο όνομα της ψήφου και την αρρώστια κάποιας σταλιάς εξουσίας που μπορεί να κατέχουν κάποια δεδομένη στιγμή.
Η δεύτερη κατηγορία έχει να κάνει με τα άτομα που δε δίνουν δεκάρα για το τι συμβαίνει τριγύρω τους ή τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον σε μια χώρα που πάει για φούντο. Σε αυτά τα άτομα συγκαταλέγεται κι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτικών. Αρχικά λες πώς είναι δυνατόν το μεγαλύτερο μερίδιο πολιτικών να αναλαμβάνει θέσεις που δε γνωρίζει καν? Κοινώς μοναδικός τους στόχος η απόκτηση εξουσίας και χρήματος.
Η τρίτη κατηγορία έχει να κάνει με τα άτομα που ναι μεν γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση και που κατευθύνεται το "κοτέτσι", από όπου κι αν κατάγονται, αλλά έχουν θέσει διαφορετικές προτεταιότητες, όπως η επιβίωση ή αδυνατούν να αγωνιστούν σε μια μάχη χαμένη σίγουρα, μια και ο ελεύθερος χρόνος που διαθέτουν είναι πολύτιμος γι'αυτούς. Με αποτέλεσμα να ακολουθούν τη "μόδα" της καθημερινότητας.

Το παραπάνω είναι κόπυ πέιστ, αλλά το βρήκα ενδιαφέρον και σε συνδιασμό με την φωτογραφία, προβληματίστηκα. Καμιά κατηγορία δε θεωρώ ότι είναι λάθος, εξάλου του καθένα "όπως του καπνίσει", μιας και οι τρεις κατηγορίες γεννήθηκαν σε τούτη τη χώρα, τη χώρα στην οποία η εξυπνάδα είναι η απόκτηση χρημάτων με λαμογιές. Ή τουλάχιστον το εκπαιδευτικό μας σύστημα αυτό μας έχει δείξει.
Αν πρέπει να βάλω τον ευατό μου σε κάποια κατηγορία, θα έλεγα στην τρίτη, γιατί σε αυτή ανήκουν οι περισσότεροι "χύμα" και καλοπερασακιάδες. Έχουν επίγνωση της κατάστασης, αλλά κοιτάνε πρώτα απ'όλα την πάρτη τους και μόνο. Όπως ο Παππούς, έτσι κι εγώ, θα προτιμούσαμε να περνάμε και γαμώ, κάνοντας αυτό που γουστάρουμε, δηλαδή σερφ, σνόουμποντ, να πηγαίνουμε ταξίδια, να μαζευόμαστε για μπάρμπεκιου, να γνωρίζουμε γκομενάκια, να φασωνόμαστε, να πηδιόμαστε. Με λίγα λόγια, ζούμε το τώρα και χεστήκαμε για το μέλλον. Αλλά, όπως και με τις άλλες κατηγορίες, καταλήγουμε στο ότι είμαστε λαμόγια και η πορεία που έχουμε χαράξει, ενώ την θεωρούμε δίκαιη, ίσως είναι άδικη για κάποιους άλλους.
Κι αναρωτιέμαι. Αν έχουμε άδικο στην τελική, τότε ποιός έχει δίκιο, αφού και οι άλλοι είναι λαμόγια? Όλοι για την πάρτη τους και μόνο?
Ή όντως πρέπει να γαμήσουμε κάποιον πριν μας γαμήσει αυτός?

19 σχόλια:

amalthia είπε...

α εγώ είμαι γυναίκα και θέλω τον άντρα κυνηγό...αυτός να με γαμ.σει πρώτα!

σοβαρά τώρα..
...θα θελα να μην ανήκα σε καμία κατηγορία
...θα θελα να μην υπήρχαν κατηγορίες καν
...θα θελα να ήμουν ασυνείδητη και σταρχιδίστρια
...ε δεν παλεύεται αλλιώς!

panos srpk είπε...

Άρα στην ίδια κατηγορία ανήκουμε. Με την διαφορά ότι είμαι άντρας.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ανηκω σε άλλο ανέκδοτο!

Ρε δεν ξερω αν ειναι μονο αυτες οι 3 κατηγοριες!

Νιωθω πως υπαρχουν κι αλλες!

Αλλα οκ υπαρχει μια βαση σε αυτη την διακριση!

alex from planet Mab είπε...

εσύ Πανούλη είσαι στην κατηγορία των ερωτευμένων και δεν μπορείς να ρίξεις στάχτη στα μάτια κανενός με αυτούς τους κοινωνικούς προβληματισμούς που εμφανίστηκαν μετά από τόσα "καψουροπόστ"! :Ρ
Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς που κυκλοφορούμε εδώ είμαστε παραλλαγές της τρίτης κατηγορίας πάντως. Δεν ξέρω γιατί. Θα ήθελα και τα αίτια, αν μπορείτε. Ευχαριστώ :)

fvasileiou είπε...

Κι οι ονειροπόλοι;
Εκείνοι που αγωνίζονται για κάτι που το πιστεύουν στ' αλήθεια και που τους εμπνέει, ακόμα κι αν χάνουν;
Κι εκείνοι που θυσιάζονται;
Κι οι άλλοι που κουράστηκαν;

Πολλές κι άλλες κατηγορίες πολιτών λείπουν από το σημείωμα που διάβασες. Και δεν ξέρω αν ήταν Παππούς εκείνος που το έγραψε, αλλά φαίνεται να είναι και πολύ κωλόπαιδο.

panos srpk είπε...

Coula, και για πες σε πιά ανέκδοτη κατηγορία ανήκεις...!

panos srpk είπε...

Άλεξ, γιατί όλοι νομίζετε ότι πάσχω από σύνδρομο καψουροπόστ? Χαχαχαχαχαχα
Και για την 3η κατηγορία, τα πράγματα είναι απλά. Ζούμε απλά το τώρα, περνάμε καλά και δε σκοτιζόμαστε για το μέλλον μας. Οι αιώνιοι φοιτητές έτσι είναι, για σένα δε ξέρω

panos srpk είπε...

Αγαπητέ fvasileiou δεν έχεις άδικο σε αυτό που λες αλλά εδώ έδωσα βάση σε ένα κείμενο που χαρακτηρίζει την κουλτούρα μας, την κουλτούρα του δρόμου, του σερφ, του σκέιτ και πάει λέγοντος και κοινό μας χαρακτηριστικό είναι η απόλαυση της ζωής μας, με κάθε τρόπο. Και δε νομίζω να διαφωνεί κανείς. Και ο Παππούς είναι γνωστός της κουλτούρας και αγαπητός. Μη βιάζεσαι να βγάζεις συμπεράσματα.

Απ'αυτά που γράφεις, διακρίνω αναρχικές πεποιθήσεις ή κάνω λάθος? Για να ξέρεις, είμαι εναντίον των "κακών" αναρχικών που τα σπάνε όλα, όχι εναντίον των "καλών"

KitsosMitsos είπε...

Καλησπέρα.
Αυτοί που θέλουν να κάνουν κάτι καλό έστω από ιδεολογία ή από χαζομάρα (όπως κανείς θέλει να το πει) πέρα από κομματικές και λοιπές προσκολλήσεις; Για το γαμώτο που λένε...

panos srpk είπε...

KitsosMitsos
Δεν αντιλέγω σε αυτά που λες.
Καλησπέρα και σε σένα.

Clem Lumen είπε...

Δεν ανήκω πουθενα.
Ειμαι ελευθερη 8)

jeune premier είπε...

όπως τα βλέπω αν όχι όλοι μας,μάλλον οι περισότεροι ανήκουμε κατά μια έννοια και στις 3 κατηγορίες ταυτόχρονα...καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει,"μαχόμαστε" για λίγο,διαπιστώνουμε οτι είναι χαμένο το παιχνίδι και καταλήγουμε να μη δίνουμε δεκάρα παριστάνοντας που και που οτι ενδιαφερόμαστε και λίγο...έτσι γιατί "πρέπει"...

panos srpk είπε...

Free spirit
Ελεύθερο πνέυμα είσαι! Γιατί να ανήκεις κάπου? Είναι ωραία η ελευθερία!
Αλλα για να το παίξω και λίγο κακός... Στην τρίτη σε κόβω! Γιατί μπορεί μεν να γνωρίζουμε, αλλά χεστήκαμε, ελεύθεροι είμαστε!

panos srpk είπε...

Jenue Premier
Μ'αρέσει το σκεπτικό σου. Λες ότι είμαστε λίγο απ'όλα, κάτι που ισχύει για τους περισσότερους. Και οι περισσότεροι ψήνονται να είναι κάτι απ'όλα... Αυτό είναι καλό ή κακό?

Ανώνυμος είπε...

sarper,

φροντισε λιγο τα σχολια σου!

2 αναγνωστριες προσπαθουν να αφησουν σχολια και δεν μπορουν!!!

Για ριξε μια ματια στις ρυθμισεις των σχολιων σου!

Σισσυ είπε...

Jeune premier
κι εμενα με αγγιζει η αποψη σου..
ποιος ομως δεν συμφωνει οτι η πρωτη κατηγορια/πρωτο σταδιο ειναι και το πιο ηληθιο?

panos srpk είπε...

Coula
Ναι? Μου είχαν πει ότι προσπαθούν να αφήσουν σχόλιο αλλά δεν μπόρεσαν... Θα το κοιτάξω αλλά δεν ξέρω αν θα αλλάξει κάτι =/

jeune premier είπε...

Έστω και καθυστερημένα...και καλά θεωρείται καλό στο μυαλό μας...πολυπράγμονες...κούνια που μας κούναγε!!

mahler76 είπε...

στον κόσμο μου υπάρχουν κάποιοι που λένε πως κάνουν και τα 2. Ονομάζουν εαυτούς versatile αλλά μεταξύ μας απλά δεν τολμούν να αποφασίσουν.

ίσως το σχόλιο σου φαίνεται άσχετο αλλά δεν είναι τόσο χχοχοο